Metro-portal.hr

objavljeno 12.07.2012. 19:33:30
POLITIKA

Dogovoren datum novog sastanka Vlade i sindikata

Državni bi službenici mogli ostati bez božićnice za ovu i regresa i božićnice za iduću godinu

Hoće li se uspjeti postići dogovor na novom sastanku?
Hoće li se uspjeti postići dogovor na novom sastanku? (Arhiva)

Vlada i sindikati državnih službi počeli su danas pregovore o novom kolektivnom ugovoru (KU) za državne službenike, budući da sadašnji KU istječe 31. srpnja.

Vlada će predstavnicima sindikata idućih dana dostaviti svoj prijedlog novog kolektivnog ugovora, a idući sastanak zakazan je za srijedu, 18. srpnja.

Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić izjavio je da okvir za pregovore sa sindikatima državnih službi ostaje isti kao i za sindikate javnih službi, a to je 21,6 milijardi kuna koliko je u državnom proračunu ove godine predviđeno za 240 tisuća državnih i javnih službenika.

Taj iznos ne možemo probiti, niti se možemo više zaduživati. Predložit ćemo uštede na materijalnim pravima, jer želimo sačuvati radna mjesta i sadašnju razinu plaća, rekao je Mrsić novinarima nakon današnjeg sastanka.

Iako Mrsić nije želio otkriti kakav prijedlog kolektivnog ugovora će uputiti sindikatima pretpostavlja se da bi i državni službenici mogli ostati bez božićnice za ovu i regresa i božićnice za iduću godinu, da će im biti smanjena dnevnica sa 170 na 150 kuna te smanjena naknada za prijevoz, osim onima koji imaju opravdane troškove prijevoza.

Nakon jučerašnje propasti pregovora sa sindikatima javnih službi, jer je dio njih odbio Vladin prijedlog, Mrsić je danas ipak bio optimističan oko mogućnosti postizanja dogovora sa sindikatima državnih službi jer je "po tonu sastanka" zaključio da su oni konstruktivni pregovarači.

Sindikalni predstavnik, Dubravko Jagić iz Sindikata policije Hrvatske, nije želi ništa reći o mogućem stajalištu sindikata o Vladinom prijedlogu ušteda dok ne dobije službeni Vladin prijedlog.

Istaknuo je ipak da su javne službe jedno, a državne službe drugo, pa njihovi pregovori nemaju veze jedni s drugima.

12.07.2012. 19:33:30
http://metro-portal.hr/dogovoren-datum-novog-sastanka-vlade-i-sindikata/72567/