Metro-portal.hr

objavljeno 23.05.2010. 11:53:19
BERNARD KOUCHNER:

Dogovor oko iranskog nuklearnog programa je jasniji

Francuski ministar vanjskih poslova kaže da Iran nije jedini krivac za krizu u regiji - način za smanjenje tenzija je i osnivanje palestinske države

Bernard Kouchner Iran Turska
Bernard Kouchner Iran Turska (Getty Images)

Pitanje problematičnog iranskog nuklearnog programa donekle je jasnije nakon što je Teheran postigao sporazum s Brazilom i Turskom o obogaćivanju nuklearnog goriva, ocijenio je francuski ministar vanjskih poslova Bernard Kouchner nakon razgovora s turskim čelnicima.

Kouchner je u subotu stigao u Istanbul gdje mu je šef turske diplomacije Ahmet Davutoglu prenio detalje pregovora dugih 18 sati koje je vodilo njegovo izaslanstvo i izaslanstvo Brazila kako bi se postigao sporazum u Teheranu.

Sporazum se zasniva na planu koji je predložila Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) da se iranski uraj obogaćuje u Rusiji i procesuira u nuklearno gorivo u Francuskoj. Pregovori IAEA i Teherana o tom planu propali su jer je Iran inzistirao na tome da se zamjena urana za procesuirano gorivo izvrši na iranskom teritoriju.

Prošlog ponedjeljka predsjednici Irana i Brazila, Mahmud Ahmadinedžad i Lula da Silva te turski premijer Recep Tayyep Erdogan postigli su sporazum prema kojem će Iran svoj nisko obogaćeni uran otpremiti u Tursku gdje će biti uskladišten dok Iran ne dobije srednje obogaćeni uran za svoj medicinski reaktor.

Francuski ministar Kouchner ocijenio je nakon razgovora u Istanbulu kako je zasluga tog sporazuma da je "malo razjasnio" stvari.

"Sprječava li brazilsko-tursko djelovanje rezoluciju Vijeća sigurnosti? Ne vjerujem. Ubrzava li je? Možda. Ali, siguran sam u nešto, a to je da malo pojašnjava situaciju", kaže Kouchner.

Unatoč sporazumu, pet stalnih članica Vijeća sigurnosti UN su zbog bojazni da Iran pod krinkom civilnog nuklearnog programa razvija nuklearno oružje već pripremile nacrt rezolucije kojom bi se Iranu nametnule nove sankcije.

Kouchner je u nedjelju odao priznanje Brazilu i Turskoj za njihov "angažman u smanjenju tenzija" oko Irana i u cijeloj regiji Bliskog istoka, istaknuvši kako te tenzije "nikome nisu potrebne".

Kouchner, koji je prije Turske boravio u Damasku, primijetio je da regionalne opasnosti ne stvara samo iranska kriza.

"Postoji drugi način da se smanje tenzije: tako da se osnuje palestinska država", rekao je Kouchner. (hina/metro-portal)

23.05.2010. 11:53:19
http://metro-portal.hr/dogovor-oko-iranskog-nuklearnog-programa-je-jasniji/40683/