Metro-portal.hr

objavljeno 09.05.2023. 00:02:00

Dogodilo se na današnji dan - 9. svibnja

Kolumbo krenuo na posljednje putovanje, Italija okupirala Etiopiju, Schuman postavio temelje EU

Dogodilo se na današnji dan 9. svibnja
Dogodilo se na današnji dan 9. svibnja (Arhiva)

Kristofor Kolumbo bio je španjolski istraživač i trgovac koji je preplovio Atlantski ocean i doplovio do Amerike. Upravo na današnji dan 1502., Kolumbo se otisnuo na četvrto i posljednje putovanje prema Americi.

Etiopija je država u istočnoj Africi u regiji poznatoj kao Rog Afrike. Povijest Etiopije je po mnogo čemu iznimna među afričkim zemljama. S izuzetkom kratkog razdoblja uoči Drugog svjetskog rata 1936-1941. kada je bila pod talijanskom vlašću, zemlja nikada nije bila europska kolonija. Godine 1930. prijestolje je preuzeo car Haile Selassie koji je ubrzao modernizaciju zemlje po europskim uzorima. Ipak, nije uspio zaustaviti talijansku vojsku u drugom pokušaju osvajanja zemlje pa je razdoblje talijanske okupacije od 1936. do 1941. proveo u egzilu. 9. svibnja 13936. Italija je formalno anektirala Etiopiju nakon osvajanja glavnog grada Addis Ababe,

Robert Schuman bio je francusko-njemački političar. Kao Ministar vanjskih poslova Francuske pripremio je Schumanov plan o regulaciji odnosa na području crne metalurgije, a 9. svibnja 1950. Schumann je prezentirao svoj prijedlog. U fokusu njegovih razmatranja našla se regulacija odnosa u proizvodnji i distribuciji ugljena i čelika na osnovama izgradnje naddržavnih institucija u ovoj oblasti, što bi bila osnova za početak stvaranja mnogo sadržajnijih cjelokupnih odnosa, osobito između Francuske i Njemačke. Bio je to vizionarski pothvat, pogotovo ako se zna u kojoj su mjeri relacije između te dve države bile opterećene brojnim, naizgled, nepremostivim antagonizmima. Kasnije je bio predsjednik Europskog parlamenta, te pored Jean Monneta slovi za jednog od glavnih osnivača Europske unije.

Upravo na današnji dan 1960. Američka administracija za hranu i lijekove objavila je da će odobriti kontracepcijsku pilulu, i tako je pilula Enovid postala prva oralna kontracepcijska pilula na svijetu.

Od poznatih osoba rođenih na današnji dan valja izdvojiti poznatog arheologa koji je otkrio Tutankamonovu grobnicu Howarda Cartera, glumicu Candice Bergen, legendarnu Murphy Brown, Davea Gahana, pjevača poznate britanske grupe Depeche Mode, te hrvatsku pjevačicu i voditeljicu Sanju Doležal.

09.05.2023. 00:02:00
http://metro-portal.hr/dogodilo-se-na-danasnji-dan-9-svibnja/58613/