Metro-portal.hr

objavljeno 07.01.2024. 00:02:00

Dogodilo se na današnji dan - 9. siječnja

Velika Britanija uvela porez na dobit, počela ruska revolucija protiv cara Nikole, izveden prvi probni let Concordea

Dogodilo se na današnji dan 9. siječnja
Dogodilo se na današnji dan 9. siječnja (Arhiva)

Rubrika ovog tipa uvijek donosi neka zbivanja od svjetskog značaja, ali i neki naizgled manje važni događaji također su zanimljivi. Tako je na današnji dan zapanjeni Kristofor Kolumbo zapisao u brodski dnevnik da su mornari ugledali jato zastrašujućih morskih čudovišta, a radilo se zapravo o nekoliko mirnih morskih krava koje su pasle u plićaku kraj broda.

Porez je temelj svake države, i oduvijek se na neki način prikuplja. U davna doba uzimao se ako treba i ognjem i mačem, no 1799. godine Velika Britanija je uvela porez na dobit, kao prvo organizirano prikupljanje novaca za potrebe države od poduzetnika.

Prva od nekoliko ruskih revolucija koje su na kraju rezultirale uvođenjem komunizma počela je upravo na današnji dan 1905. godine kada su carski vojnici otvorili paljbu na povorku prosvjednika protiv cara Nikole.

Nakon Drugog svjetskog rata ljudi su tražili načine kako povezati zemaljsku kuglu na što brži način, pa je izveden prvi probni let nadzvučnog putničkog aviona, poznatog Concordea, i to na nebu iznad Bristola 1969. godine.

Fascinantno je da je vrhunac borbe za prevlast u svemiru prošao pred 41 godinu. Amerikanci su prividni pobjednici spuštanjem nekoliko posada na površinu Mjeseca, a istraživanja površine Zemljinog satelita obavljale su i male automatske letjelice, od kojih je zadnja sletila na Mjesec sada već daleke 1968. godine.

Rođendani slavnih osoba na ovaj dan pretežno su iz glazbenog i literarnog svijeta, počevši od Karela Čapeka, čovjeka koji je izmislio pojam robota i Simone de Beauvoir, do glazbenika kalibra Les Paula, Joan Baez i Jimmyja Pagea.

07.01.2024. 00:02:00
http://metro-portal.hr/dogodilo-se-na-danasnji-dan-9-sijecnja/14047/