Metro-portal.hr

objavljeno 06.01.2024. 00:02:00

Dogodilo se na današnji dan – 6. siječnja

Napisan Vinodolski zakonik, Morse testirao električni telegrafski aparat, Maria Montessori otvorila prvu Dječju kuću, uvedena Šestosiječanjska diktatura

Dogodilo se na današnji dan 6. siječnja
Dogodilo se na današnji dan 6. siječnja (Arhiva)

Vinodolski zakonik je najstariji cjelovito sačuvani spomenik običajnog prava na hrvatskom jeziku, a u slavenskom svijetu od njega je starija samo Ruska pravda. Izvornik ovog spisa napisan je 6. siječnja 1288. ustavnom glagoljicom. Vinodol se inače do 1225. nalazio u sastavu srednjovjekovne banovine Slavonije, a hrvatsko-ugarski kralj Andrija II. darovao ga je krčkom knezu Vidu II. Frankapanu. Između novih kmetova i novih feudalnih gospodara dolazilo je do sukoba, pa su se u pismenom obliku utvrdila prava i dužnosti kmetova i gospodara s opširno razrađenim kaznenim pravom i sustavom globa za pojedine prijestupe. Vinodolski zakonik može se usporediti s drugim europskim srednjovjekovnim pravnim dokumentima pisanim na narodnom jeziku.

Samuel Morse bio je američki izumitelj i slikar. Nakon što mu je umrla supruga, a on joj nije stigao na pogreb jer nije na vrijeme saznao, ostavio se slikanja i počeo tražiti sredstvo brze komunikacije na daljinu. Konstruirao je praktično upotrebljiv električni telegrafski aparat koji je uspješno testiran na današnji dan 1838. Na njegov prijedlog izgrađena je i puštena u promet i prva telegrafska linija. Morseov telegraf, prilagođen poljskim uvjetima, ubrzo je kao Morseov kod primijenjen u vojne svrhe, što je uvjetovalo razvitak vojne telegrafije. Morseov kod dugo je bio osnovni jezik telegrafske komunikacije, a još uvijek je standard za ritmični prijenos podataka.

Maria Montessori bila je talijanska liječnica, pedagoginja i feministica, a najpoznatija je po tome što je tvorac Montessori pedagoške metode. Kao prva žena upisala je krajem 19. stoljeća studij medicine na Sveučilištu u Rimu, a 1896. postala prva žena liječnica u Italiji. Još tijekom studija počela ju je zanimati dječja pedagogija i psihologija, a nekoliko godina kasnije postaje docent za pedagogiju, antropologiju i psihologiju. Na današnji dan 1907. otvorila je Dječju kuću u San Lorenzu u kojoj je razvila metodiku rada s djecom s metalnom retardacijom. Montessori je tri puta predlagana za Nobelovu nagradu za mir, a u njezine najvažnije doprinose novoj pedagogiji spadaju poučavanje djece u tri dobne skupine, priznavanje djece kao osobe koje su u stanju donositi vlastite odluke i važnost razvoja "upijajućeg uma".

Pojam Šestosiječanjska diktatura odnosi se na monarhističku diktaturu koju je 6. siječnja 1929. u Kraljevini SHS uveo kralj Aleksandar I. Karađorđević. Raspušten je parlament, zabranjen rad svih političkih stranaka, uvedena je stroga cenzura, a politički protivnici su ne samo zatvarani, već i ubijani. Zavladala je ideologija "integralnog jugoslavenstva" i promijenjeno ime države u Kraljevina Jugoslavija. Zemlja je administrativno podijeljena u devet banovina koje ne slijede povijesne granice, s ciljem da se povijesne pokrajine razbiju. Zabranjeni su svi nacionalni simboli (zastave, grbovi, himne) i rad svih "plemenskih" (nacionalnih) organizacija. 1931. kralj je pod pritiscima odustao od otvorene diktature, ali zapravo se ništa nije promijenilo. Donesen je Oktroirani ustav i provedeni formalni parlamentarni izbori. Godine 1934. kralj Aleksandar ubijen je u Marsejskom atentatu. Parlamentarizam je formalno ponovo uspostavljen, ali Oktroirani ustav je ostao na snazi sve do raspada Jugoslavije 1941. godine.

Majka Terezija bila je časna sestra rođena u albanskoj katoličkoj obitelji. S 18 godina odlučila je posvetiti život Bogu i ušla u red irskih sestara, specijaliziran za misije u Bengalu u Indiji. Na današnji je dan 1929. stigla u Calcuttu kako bi mogla pomoći najbolesnijim i najsiromašnijim ljudima u toj zemlji. Nakon što je podučavala niz godina u jednoj školi u Calcutti, osnovala je družbu Sestara misionarki ljubavi koje djeluju među siromašnima, bolesnima i umirućima. 1979. godine dobila je Nobelovu nagradu za mir, a umrla je 1997. u Calcutti. Papa Ivan Pavao II. proglasio ju je blaženom.

Od rođenih na današnji dan treba spomenuti Ivanu Orleansku, francusku heroinu rođenu 1412., kao i hrvatskog prosvjetiteljskog pisca Matiju Antuna Reljkovića, najpoznatijeg po djelu 'Satir iliti divlji čovik', koji je rođen 1732. godine. 1913. rođena je američka glumica Loretta Young, a 1954. britanski redatelj Anthony Minghella. Rowan Atkinson, glumac poznat po ulozi u seriji Mr. Bean, rođen je 1955., a bosanskohercegovački glumac Enis Bešlagić 1975. godine.

06.01.2024. 00:02:00
http://metro-portal.hr/dogodilo-se-na-danasnji-dan-6-sijecnja/30073/