Metro-portal.hr

objavljeno 06.06.2023. 00:02:00

Dogodilo se na današnji dan - 6. lipnja

Seattle izgorio do temelja, otvoreno prvo drive-in kino, iskrcavanje na Normandiju, izdan Tetris, eksplodirao meteor između Libije i Krete

Dogodilo se na današnji dan - 6. lipnja
Dogodilo se na današnji dan - 6. lipnja (Arhiva)

Sunčano popodne 6. lipnja 1889. godine ostalo je u pamćenju Seattlea kao dan kada je gotovo cijeli grad izgorio. Radnik u stolarskoj radioni grijao je ljepilo na vatri i zanio se u neke druge poslove, tako da je ljepilo proključalo i zapalilo se. Vatra se širila ogromnom brzinom, progutavši u kratkom roku cijeli blok kuća, šireći se na sve strane. Kako je Seattle imao vrlo loše organiziranu vodoopskrbu, mali broj hidranata na ulicama koji su uglavnom imali tek malene pipe na sebi, a kad su se sve otvorile, pritisak je pao i nije se moglo gasiti vatru. Do sljedećeg popodneva izgorio je praktički cijeli centar grada.

Vizionar koji je obilježio cijelo jedno razdoblje kina u Americi bio je Richard M. Hollingshead Jr. Nakon što je zaključio da mu je u automobilu udobnije nego u kinu, eksperimentirao je u svom dvorištu s Kodakovim projektorom, platnom zakucanim za stabla i radio prijemnikom kako bi odredio najbolje uvjete za gledanje filmova iz automobila. 1932. godine čak je uspio i patentirati drive-in kino, no 17 godina kasnije patent je poništen.

Bitka za Normandiju vodila se 1944. između snaga nacističke Njemačke, koje su okupirale zapadnu Europu, i savezničkih snaga u Drugom svjetskom ratu. Šezdeset godina kasnije, invazija Normandije, poznata i kao Operacija Overlord, ostaje najveća pomorska invazija u povijesti, invazija koja je uključivala preko tri milijuna vojnika koji su prevezeni preko kanala La Manche iz Engleske u Normandiju u okupiranoj Francuskoj. Iskrcavanje u Normandiji započelo je noćnim padobranskim i jedriličarskim desantom, masivnim zračnim napadima i pomorskim bombardiranjem nakon kojeg je uslijedio amfibijski desant na dan 6. lipnja ili na Dan D. Bitka za Normandiju potrajala je još dva mjeseca koliko je trebalo savezničkim snagama da uspostave čvrst mostobran na europskom kopnu i da probiju njemačku liniju fronta u Francuskoj, a okončana je sa oslobađanjem Pariza i uništenjem džepa kod Falaisea.

Igrice na računalima starije su nego što se obično misli, tako da megapopularni Tetris na današnji dan slavi već 28. rođendan. Šestog lipnja 1984. godine sovjetski genijalac Alexey Pajitnov smislio je igricu i pustio je u prodaju za kućna računala popularna u to vrijeme, no prošlo je još 5 godina dok je Nintendo nije izdao za svoje ručno računalo i proširio je svijetom, čineći je jednom od najprodavanijih igrica u povijesti računala.

Takozvani Događaj u istočnom Mediteranu, snažna eksplozija u zračnom prostoru između Libije i Krete pripisana je ulasku meteora promjera desetak metara u Zemljinu atmosferu. Eksplozija je procijenjena na 26 kilotona, što je više od bombe bačene na Nagasaki. Kako se eksplozija dogodila iznad mora, nije nastao nikakav krater, a ako je i bilo ostataka meteora, potonuli su na dno Sredozemnog mora.

Poznate osobe koje su rođene na današnji dan su hrvatski ban Petar Zrinski, ruski književnik Aleksandar Sergejevič Puškin, njemački književnik Thomas Mann, armenski kompozitor Aram Hačaturjan, švedski tenisač Bjorn Borg i gitarist Steve Vai.

06.06.2023. 00:02:00
http://metro-portal.hr/dogodilo-se-na-danasnji-dan-6-lipnja/59772/