Metro-portal.hr

objavljeno 04.04.2023. 00:02:00

Dogodilo se na današnji dan - 4. travnja

Sir Francis Drake postao vitez, predstavljen Peace sign, ubijen Martin Luther King Jr.

Dogodilo se na današnji dan 4. travnja
Dogodilo se na današnji dan 4. travnja (Arhiva)

Sir Francis Drake, čuveni britanski moreplovac i poznati pirat koji je operirao s izričitom kraljevskom dozvolom za pljačku španjolskih brodova, na današnji je dan 1581. godine zaradio prefiks Sir kao vođa britanske flote koja je oplovila svijet u tri godine, od 1577. do 1580. godine. Španjolcima je bio toliko mrzak da je za njegovu glavu bila raspisana nagrada od 20 tisuća dukata, što bi danas bilo cca 4 milijuna funti.

Famozna Stars&Stripes, zastava Sjedinjenih Američkih Država službeno je uvedena u upotrebu na današnji dan 1818. godine kada je Kongres donio odluku o izgledu zastave, trinaest vodoravnih crvenih i bijelih crta sa bijelim zvijezdama na plavoj podlozi u gornjem lijevom uglu za svaku saveznu državu, kojih je u tom trenutku bilo dvadeset.

Još jedan značajan simbol danas rođendan. Naime, 1958. godine je Centar za nuklearno razoružanje predstavio svoj znak pod kojim su željeli ujediniti sve antinuklearne snage svijeta. Dizajnirao ga je Gerald Holtom, a već desetljeće kasnije postao je znak koji je na sebi nosio svaki hipi koji je držao do sebe, popularni Peace, proširivši svoje značenje na sve mirotvorne kampanje u svijetu.

Baptistički svećenik, mirovni aktivist i borac za prava Afroamerikanaca dr. Martin Luther King Jr. ubijen je na današnji dan u Memphisu. Atentator James Earl Ray prekinuo je život najmlađeg dobitnika Nobelove nagrade za mir u povijesti pucnjem iz snajpera dok je King stajao na balkonu svoje motelske sobe. Uhvaćen je dva mjeseca kasnije na londonskom aerodromu dok je pokušavao ući na let za kanadu s lažnom putovnicom.

Od poznatih osoba rođenih na današnji dan vrijedi spomenuti oca modernog Chicago bluesa i trajnu inspiraciju svih rockera Muddyja Watersa, pravim imenom McKinley Morganfielda, francuskog redatelja novoga vala Erica Rohmera, američkog glumca Anthony Perkinsa, najpoznatijeg po ulozi Normana Batesa u Hitchockovom Psihu, slavnog ruskog redatelja Andreja Tarkovskog i njegovog finskog kolegu Akija Kaurismakija.

04.04.2023. 00:02:00
http://metro-portal.hr/dogodilo-se-na-danasnji-dan-4-travnja/57303/