Metro-portal.hr

objavljeno 31.12.2023. 00:02:00

Dogodilo se na današnji dan - 31. prosinca

Thomas Alva Edison demonstrirao prvu žarulju, predstavljena prva naprava za mjerenje alkohola u dahu, službeno ukinut Marshallov plan

Dogodilo se na današnji dan 31. prosinca
Dogodilo se na današnji dan 31. prosinca (Arhiva)

Stara godina uobičajeno nije pretjerano bogata događanjima od svjetske važnosti, no nekolicina bitnijih stvari ipak je obilježila zadnji dan godine. Tako je 1879. godine Thomas Alva Edison, američki pronalazač, odlučio napraviti prvu javnu demonstraciju električne žarulje, kako bi simbolično prikazao ulazak u novu godinu.

Još dok automobili nisu jurili cestama kao dana, 1938. godine, policija je imala problema s vozačima koji su popili par čašica previše. Kako je teško optužiti čovjeka na temelju izjave policajca da mu se netko učinio pijan, u Indianapolisu su predstavili prvu napravicu za mjerenje količine alkohola u dahu.

Iako je zapravo sve bilo gotovo pred više od godinu dana, oprezni Harry Truman, prvi post-ratni predsjednik SAD javno je objavio kraj neprijateljstava u Drugom svjetskom ratu tek na današnji dan 1946. godine.

Još cijelih petnaest godina trajao je Marshallov plan, kojim su Trumanova jaja u prahu i ostali oblici pomoći bili distribuirani širom svijeta u svrhu što bržeg otklanjanja posljedica rata. Pomoć je službeno ukinuta na Staru godinu 1961. godine, nakon podjele preko 12 milijardi dolara vrijedne pomoći.

Rođendani slavnih osoba na ovaj dan uključuju slikara Henryja Matissea, lovca na naciste Simona Wiesenthala i glumce Bena Kingsleya i Vala Kilmera.

31.12.2023. 00:02:00
http://metro-portal.hr/dogodilo-se-na-danasnji-dan-31-prosnica/13905/