Metro-portal.hr

objavljeno 30.05.2023. 00:02:00

Dogodilo se na današnji dan - 30. svibnja

Spaljena Ivana Orleanska, prvi puta zazvonio Big Ben, konstituiran prvi Sabor nakon demokratskih izbora

Dogodilo se na današnji dan 30. svibnja
Dogodilo se na današnji dan 30. svibnja (Arhiva)

Stogodišnji rat pred sam kraj počeo se okretati na francusku stranu, jer su njihove snage predvođene Ivanom Orleanskom u naletu osvojile nekoliko važnijih gradova. No, Englezi su spretni i u spletkarenju i uspješno su posijali razdor u francuske redove, što je rezultiralo hvatanjem Ivane Orleanske. Nakon nekoliko dana mučenja i ispitivanja, Ivana Orleanska živa je spaljena na današnji dan 1431. godine.

Najpoznatiji svjetski sat nalazi se na londonskom Big Benu, zvoniku na sjevernoj strani Westminsterske tvrđave. Poznat i kao Clock Tower, ova građevina dobila je nadimak po nadimku zvona koje otkucava točno vrijeme, što se kasnije proširilo i obuhvatilo cijelu građevinu. Prvi puta zvono se oglasilo pred ravno 152 godine.

Dvomjesečna vladavina Pariške komune, Iako je formalno ona bila obična "Općina Pariz", ipak je zbog svojih kontroverznih proglasa i dekreta postala jedan od najbitnijh povijesnih događaja za sve radikalne i revolucionarne socijalističke pokrete. Sve najprisutnije revolucionarne struje u Pariškoj komuni - anarhizam, marksizam, blankizam i komunalizam su bile socijalističkog porijekla i iako su one inače u međusobnom konfliktu (zbog kojeg se tad već bila raspala Prva internacionala), u Parizu su svi međusobno surađivali i nije bilo bitnih internih sukoba. Zbog toga i danas razni anarhisti i marksisti slave Parišku komunu kao jedan od najvećih i najbitnijih događaja u njihovoj povijesti. Pariška je komuna pala na današnji dan 1871. godine.

Konstituiran prvi višestranački Sabor Republike Hrvatske. Za predsjednika Republike izabran je Franjo Tuđman, za predsjednika Vlade Stjepan Mesić, a za predsjednika Sabora Žarko Domljan. Do 2001. godine, taj se dan slavio kao Dan državnosti.

Prvi demokratski višestranački izbori u Republici Hrvatskoj provedeni su 1990. godine. Temeljem Ustava iz iste godine Sabor Republike Hrvatske (kako je prvotno bio naziv za Hrvatski sabor, uveden još amandmanima na Ustav SR Hrvatske 1990. godine) imao je dva doma: Zastupnički dom i Županijski dom.

Od poznatih osoba rođenih na današnji dan vrijedi spomenuti ruskog anarhista Mihaela Bakunjina, američkog redatelja Howarda Hawksa i ruskog astronauta Alekseja Leonova.

30.05.2023. 00:02:00
http://metro-portal.hr/dogodilo-se-na-danasnji-dan-30-svibnja/59431/