Metro-portal.hr

objavljeno 29.12.2023. 00:02:00

Dogodilo se na današnji dan - 29. prosinca

Patentiran prvi motocikl, posljednja velika bitka indijansih ratova, izumljena kugla za bowling, umro Miroslav Krleža

Dogodilo se na današnji dan 29. prosinca
Dogodilo se na današnji dan 29. prosinca (Arhiva)

Na današnji dan 1885. Gottlieb Daimler patentirao je prvi motocikl ugradivši u drveni okvir bicikla benzinski motor sa zračnim hlađenjem. Daimler je jedna od ključnih ličnosti u proizvodnji plinskog motora te izumu i proizvodnji automobila, a osim motocikla, pripisuje mu se i izum prvog automobila na četiri kotača.

Posljednja velika bitka indijanskih ratova u SAD-u odigrala se upravo na današnji dan 1890. godine, kod Wounded Knee Creeka. Siouxi, koje je nakon smrti Bika Koji Sjedi vodio Big Foot, pokušali su se spasiti od poznate 7. konjičke brigade bijegom u šikare. No, konjica ih je opkolila kod Wounded Knee potoka, i tijekom pregovora o predaji indijanski je šaman bacio prah u zrak, što je izazvalo jednog ratnika da opali i ubije časnika konjice. U roku od svega nekoliko minuta 200 ratnika, žena i djece poginulo je u paljbi američke vojske i okončalo sagu o osvajanju Divljeg zapada.

Godine 1981. umro je Miroslav Krleža, najplodniji i najsvestraniji književnik u povijesti hrvatske književnosti koji je ostvario vrhunske domete u svim književnim vrstama. Oko Krležina života i djela lomila su se koplja, od ideološke pripadnosti do uklopljenosti u društveni sustav, ali će ostati zapamćen kao najveći hrvatski pisac 20. stoljeća. Krleža je ostvario golem opus (po različitim brojanjima, njegova sabrana djela obuhvaćaju između 50 i 80 svezaka) u različitim žanrovima (Povratak Filipa Latinovicza, Balade Petrice Kerempuha, Gospoda Glembajevi,...).

Ljubitelji bowlinga pamte 1862. godinu kada je na današnji dan izumljena poznata kugla za bowling s tri rupe za prste. Nakon višegodišnjeg lutanja, Amerikanci su se do kraja stoljeća složili oko službenih pravila te sportsko-zabavne društvene igre koju danas u svijetu igra preko 150 milijuna ljudi.  

Zadnji veliki događaj na ovaj dan zbio se u Čehoslovačkoj 1989. godine, kada je nakon baršunaste revolucije i mirnog prijenosa vlasti s komunista na demokratski izabrane predstavnike političkih stranaka dugogodišnji disident i simbol otpora Vaclav Havel došao na mjesto predsjednika države.

Na današnji dan 1776. rodio se Charles Macintosh, škotski kemičar koji je izumio postupak izrade vodootporne tkanine stavljanjem gume između dva sloja vunenog platna. Otkrio je i da je ugljeni katran (nafta) djelotvorno otapalo gume i započeo proizvodnju koja nije postigla veliki uspjeh sve dok Charles Goodyear (rođen na današnji dan 1800.) nije otkrio postupak vulkanizacije, koja je činila gumu otpornu na razlike u temperaturi. Godine 1938. rodio se američki glumac i otac Angeline Jolie, Jon Voight, a 1972. na svijet je došao popularni britanski glumac Jude Law (Talentirani gospodin Ripley, Closer, Praznik, Sherlock Holmes).

29.12.2023. 00:02:00
http://metro-portal.hr/dogodilo-se-na-danasnji-dan-29-prosinca/29522/