Metro-portal.hr

objavljeno 28.11.2023. 00:02:00

Dogodilo se na današnji dan - 28. studenoga

Magellan prošao kroz prolaz koji je dobio njegovo ime, Lady Astor prva žena u britanskom parlamentu, počeo sastanak u Teheranu

Dogodilo se na današnji dan 28. studenoga
Dogodilo se na današnji dan 28. studenoga (Arhiva)

Na današnji dan 1520. godine portugalski je moreplovac Ferdinand Magellan prošao kroz prolaz koji danas nosi njegovo ime. Tjesnac na samom jugu južnoameričkog kontinenta tražili su već godinama. Nakon što je Magellan poginuo na Molučkim otocima šest mjeseci kasnije, jedan brod iz njegove flote uspio je stići do Španjolske i postati prvi koji je obišao svijet.

Bitan dan za britansku demokraciju također ima današnji nadnevak, jer je prva žena koja je ušla u britanski parlament to ostvarila na današnji dan 1919. godine. Uspjeh u borbi za ravnopravnost spolova ostvarila je Lady Astor, britanska aristokratkinja rođena u SAD.

Prvi u nizu sastanaka na kojima su se kovali planovi za pobjedu Saveznika i podjelu svijeta na interesne zone između Churchilla, Roosevelta i Staljina dogodio se na današnji dan u Teheranu 1943. godine, kada su položeni temelji svijeta kakvog danas poznajemo.

Svemirska istraživanja također bilježe značajan poduhvat, jer je 1964. godine lansiran Mariner 4, prva uspješna misija na Mars.

Politika za kraj - nakon duge vladavine u Downing streetu 10, Željezna lady Margaret Thatcher podnijela je ostavku na mjesto premijerke Velike Britanije i prepustila mjesto Johnu Majoru.

Poznati pjesnik William Blake i Friedrich Engels otvaraju listu poznatih koji su se rodili na današnji dan, a društvo im prave austrijski književnik Stefan Zweig, ruski baletan Alexander Godunov, glumac Ed Harris, pjesnik Alberto Moravia i Puležanka Laura Antonelli, talijanska glumica.

28.11.2023. 00:02:00
http://metro-portal.hr/dogodilo-se-na-danasnji-dan-28-studenoga/13334/