Metro-portal.hr

objavljeno 28.01.2024. 00:02:00

Dogodilo se na današnji dan - 28. siječnja

Prve plinske svjetiljke u Londonu, zaposlen prvi operator telefona, Elvis se prvi puta pojavio na televiziji

Dogodilo se na današnji dan 28. siječnja
Dogodilo se na današnji dan 28. siječnja (Arhiva)

Kraljevi nekad dobivaju krunu u potpuno neprimjereno i čudno vrijeme, a upravo se to dogodilo Edwardu VI, koji je 1547. godine okrunjen nakon smrti svog oca, zloglasnog Henryja VIII. Naime, novi kralj u trenutku krunidbe imao je tek devet godina. Ipak, i tada je postojao neki zaštitni mehanizam, pa je njegov ujak imenovan skrbnikom mladog kralja do punoljetnosti. Ratovi sa Škotima i Francuzima obilježili su njegovu kratku vladavinu, jer je umro s 15 godina od tuberkuloze.

Doba mraka za London završilo je službeno na današnji dan daleke 1807. godine, kada su na Pall Mallu večernju tamu razbile prve plinske svjetiljke. Novotarija je toliko oduševila Londončane da nije trebalo puno da i ostatak centra bude vrlo brzo opremljen novim svjetiljkama.

Zanimljivo je kako se za neke važne izume ne zna niti ime osobe koja ih je napravila, a čudnovati poslovi odlično su dokumentirani. Tako znamo ime prve osobe koja je dobila posao kao operator telefona, George W. Coy koji se zaposlio na današnji dan 1878. godine.

Još jedna novost donijela je dodatnu slavu. Premijera mladog i popularnog pjevača Elvisa Presleya na televiziji dogodila se na današnji dan 1956. godine u Dorsey Brothers Stage Showu. Ostatak je povijest.

Rođendani slavnih osoba na današnji dan uključuju pijanista Arthura Rubinsteina, slikara Jacksona Pollocka i novinarku Susan Sontag. na današnji se dan rodio i glumac Elijah Wood (Gospodar prstenova) i sladunjavi backstreet boy Nick Carter te senegalski nogometaš Papa Bouba Diop.

28.01.2024. 00:02:00
http://metro-portal.hr/dogodilo-se-na-danasnji-dan-28-1/14459/