Metro-portal.hr

objavljeno 27.04.2023. 00:02:00

Dogodilo se na današnji dan - 27. travnja

Ubijen Fernando Magellan, Beethoven skladao Za Elizu, pojavio se računalni miš

Dogodilo se na današnji dan 27. travnja
Dogodilo se na današnji dan 27. travnja (Arhiva)

Filipinski domoroci pod vodstvom Lapu-Lapua 1521. godine ubili su portugalskog istraživača Ferdinanda Magellana u bitki kod Mactana. Prema povijesnim zapisima Magellan je na stjenovitu koraljnu plažu sa sobom poveo samo 48 naoružanih ljudi dok je domorodačka vojska s kojom se sukobio brojala više od 1.500 ratnika. Nakon ranjavnja u ruku i nogu, poznatog moreplovaca kao i manji dio njegovih vojnika koji je ostao s njim stradao je pod bjesomučnim napadima domorodačkih ratnika.

Ludwig van Beethoven 1810. godine skladao je minijaturu Za Elizu, jedno od svojih najpoznatijih djela koja je bila rođendanski dar djevojčici kojoj je veliki umjetnik zaboravio kupiti poklon. Iako mnogi sumnjaju kako je Eliza u stvari bila njegova ljubavnica Tereza, pravim imenom Therese Malfatti von Rohrenbach zu Dezza, originalni zapis skladbe je izgubljen, te njihove sumnje vjerojatno nikada neće biti potvrđene.

Talijanski političar, državnik, fašistički vođa (Duce) i nacionalni diktator od 1925. do 1943. Benito Mussolini, 1945. godine uhićen je u pokušaju bijega iz Italije. U trenucima kada su se savezničke snage približavale Milanu, a njemačke povlačile iz Italije, Mussolinija su zajedno s ljubavnicom Clarom Petacci u Dongu na jezeru Como kod mjesta Giulino di Mezzegra uhvatili talijanski partizani pri pokušaju bijega u Švicarsku. Streljan je po kratkom postupku, a narednog dana Mussolinijevo tijelo, zajedno s tijelima drugih poznatih fašista, obješeno je naglavačke u Milanu.

Istraživačka kompanija Xerox PARC iz kalifornijskog Palo Altoa, 1981. godine u svijet osobnih računala uvela je revolucionarni računalni miš, danas gotovo nezamijenjivu komponentu današnjih računalnih sustava. Uz ovu, Xerox PARC je računalnim tehnologijama pridonio razvojem sustava laserskog printanja, Etherneta, grafičkog sučelja (GUI-a) i brojnih drugih inovacija bez kojih bi bio upitan sam razvoj i širenje računala kakva danas poznajemo.

Američki izumitelj i slikar Samuel F. B. Morse, koji je 1835. konstruirao prvi praktično upotrebljivi telegrafski uređaj na temelju kojega je razvijen Morseov kod, rođen je u Charlestownu 1791. godine.

Britanski filozof i sociolog, jedan od utemeljitelja sociologije Herbert Spencer, čija se teorija evolucije temeljila na tri osnovne istine i četiri sekundarna načela, rođen je 1820. godine u Derbyju.

Ruski skladatelj Sergej Prokofjev, koji je zbog svog svladavanja skoro svih glazbenih žanrova postao jedan od najpopularnijih i najznačajnijih skladatelja 20. stoljeća, rođen je u Sonocovki 1891. godine.

Američka pjevačica Kate Pierson, pjevačica, klavijaturistica i gitaristica, te jedna od osnivačica legendarnog sastava The B-52's, rođena je 1948. godine u Weehawkenu u New Jerseyu.

Američka glumica Lisa Wilcox, poznata po ulogama u filmovima Spider Man 4, Dead Country, Men Seeking Woman, A Nightmare on Elm Street 4 i 5, rođena je u Columbiji u Missouriju 1964. godine.

27.04.2023. 00:02:00
http://metro-portal.hr/dogodilo-se-na-danasnji-dan-27-travnja/17032/