Metro-portal.hr

objavljeno 27.11.2023. 00:02:00

Dogodilo se na današnji dan - 27. studenoga

Alfred Nobel napisao svoju oporuku i ustanovio nagradu, Pavao VI napadnut na aerodromu u Manili,

Dogodilo se na današnji dan 27. studenoga
Dogodilo se na današnji dan 27. studenoga (Arhiva)

Na današji dan umrla je kći velikog britanskog pjesnika Lorda Byrona, Ada. Iako se to dogodilo još 1852. godine, do danas je ostala upamćena kao asistentica matematičara Charlesa Babbagea u njegovom projektu „analitičke mašine", i vodi se kao osoba koja je izmislila prvi računalni jezik.

Krajem 19. stoljeća, 1895. godine, švedski industrijalac Alfred Nobel, izumitelj dinamita, potpisao je svoju oporuku kojom je ustanovljena najcjenjenija svjetska nagrada u nekoliko najvažnijih područja ljudskog djelovanja, od medicine preko književnosti do mira u svijetu - Nobelova nagrada.

Pape su oduvijek vodile opasan život, pa je Pavao VI. doživio napad u zračnoj luci u Manili, kada ga je napao bolivijski slikar odjeven kao svećenik. Papa je napad preživio i od tada se osiguranje prvog čovjeka Vatikana pooštrilo, no ipak nije uspjelo spriječiti Ali Agcu da gotovo uspije u pokušaju atentata na Ivana Pavla II.

Američki predsjednici Dan zahvalnosti obično koriste za pomilovanje purica i ostale PR aktivnosti, a neuobičajenu hrabrost pokazao je George Bush koji je prije sedam godina tajno odletio u Irak kako bi proveo praznik s američkim trupama, što mu je diglo rejting u javnosti.

Rođendane slave ili bi slavili Anders Celsius, švedski znanstvenik po kojem zovemo mjeru za temperaturu, češki političar Aleksandar Dubček, poznata zvijezda borilačkih filmova Bruce Lee, čarobnjak na gitari Jimmi Hendrix i jedan od najživopisnijih likova sitcoma 80-ih i 90-ih godina prošlog stoljeća Jaleel White, poznat po ulozi Steve Urkela, najvećeg geeka na svijetu. (hina/metro-portal)

27.11.2023. 00:02:00
http://metro-portal.hr/dogodilo-se-na-danasnji-dan-27-studenoga/13319/