Metro-portal.hr

objavljeno 25.04.2023. 00:02:00

Dogodilo se na današnji dan - 25. travnja

Počela gradnja Sueskog kanala, pojavile se prve registarske pločice, objavljena struktura DNA

Dogodilo se na današnji dan 25. travnja
Dogodilo se na današnji dan 25. travnja (Arhiva)

Francuska giljotina jedno je od najokrutnijih oruđa egzekucije koje je u jednom trenutku postalo vrlo popularno u svijetu, a dolazak na pogubljenje bio je svojevrsni društveni događaj na kojem su nazočili svi koji su držali do sebe. Ipak, prvu osobu su na taj način pogubili relativno nedavno, na današnji dan 1792. godine, a nesretnik je drumski razbojnik Nicolas J. Pelletier.

Povezivanje Mediterana i Indijskog oceana postala je nužnost sve većim opsegom trgovanja Dalekog Istoka i Europe, a cestovni transporti bili su nesigurni kao stalne mete pljačkaša. Stoga je donešena odluka da se probije Sueski kanal, a na današnji dan 1859. godine su britanski i francuski inženjeri položili temelje za gradnju.

Automobili su počeli zujati gradskim ulicama pred tek nešto malo više od stotinu godina, no New York je već na samom početku pokazao da ima smisla za organizaciju i red: na današnji dan daleke 1901. godine uveli su registarske pločice.

Rođendan na današnji dan slavi i drugi po redu superjunak kojeg je svijetu predstavila izdavačka kuća Marvel Comics, sinonim za takav tip stripova: prvi svezak Batmana ugledao je svjetla gradova na trafikama i u kratkom roku pokorio svijet.

Vrlo značajno otkriće predstavili su svijetu Francis Crick i James D. Watson 1953. godine, objavivši članak u stručnom časopisu u kojem su objasnili strukturu DNA, što im je sljedeće godine donijelo i Nobelovu nagradu.

Od poznatih osoba rođenih na današnji dan vrijedi izdvojiti Olivera Cromwella, lorda zaštitnika britanske krune, prvu svjetovnu osobu koja je vodila Ujedinjeno kraljevstvo nakon što je na kratko uspio poraziti rojalističku vojsku i ovladati Britanijom.

Guglielmo Marconi, talijanski fizičar i nobelovac, rođen 1874. godine, najpoznatiji po svom pronalasku radio telegrafa koji je godinama služio kao glavno sredstvo komunikacije na daljinu.

Rođendan također slavi i poznati američki redatelj Paul Mazursky, autor svevremenskih klasika poput Willie & Phil i Oluja.

Jedan od najvećih glumaca današnjice, Al Pacino, utjelovio je niz likova koji će ostati zauvijek zabilježeni u analima kinematografije, od Michaela Corleonea u trilogiji Kum, preko Tonyja Montane u Licu s ožiljkom do Carlita Brigantea u Carlitovom putu.

Pacinove kolegice Talia Shire, najpoznatija kao njegova sestra u Kumu i žena Sylvestera Stallonea u Rockyju također je rođena na današnji dan, kao i zvijezda mlađe generacije Renee Zellwegger.

25.04.2023. 00:02:00
http://metro-portal.hr/dogodilo-se-na-danasnji-dan-25-travnja/58110/