Metro-portal.hr

objavljeno 25.01.2024. 00:02:00

Dogodilo se na današnji dan - 25. siječnja

Osnovan Sao Paulo, otvorene prve zimske Olimpijske igre, SSSR službeno završio rat s Njemačkom, Opportunity sletio na Mars

Dogodilo se na današnji dan 25. siječnja
Dogodilo se na današnji dan 25. siječnja (Arhiva)

Na današnji dan 1554. godine osnovan je São Paulo, najbogatiji brazilski grad, najnapučenije područje južne hemisfere te sedma po veličini metropola svijeta u kojoj na površini od 1.523 četvorna kilometra živi nešto više od 11 milijuna ljudi. Uz to što je centar kulture i gospodarstva, grad koji je ime dobio prema svetom Pavlu smatra se i Alpha World Cityjem što znači da je jedan od centara današnje globalne ekonomije.

I. Zimske olimpijske igre otvorene su na današnji dan 1924. godine u francuskom Chamonixu. Igre su u početku bile poznate kao 'Međunarodni tjedan zimskih sportova' (Semaine des Sports d'Hiver) i održane su u sklopu Ljetnih olimpijskih igara. Sportska su se natjecanja održavala u blizini Mont Blanca te u Haute Savoieu u Francuskoj, a potrajala su do 5. veljače. Organizirao ih je Francuski olimpijski odbor, a Međunarodni olimpijski odbor ih je tek kasnije nazvao prvim zimskim olimpijskim igrama.

SSSR je tek na današnji dan 1955. godine službeno izašao iz rata s Njemačkom. Četrdeset godina kasnije, također na današnji dan, Rusija je zamalo upotrijebila sovjetsku nuklearnu ostavštinu zbog pogreške koja je ostala zapamćena kao 'norveški raketni incident'. Ruski radari tom su prilikom pogrešno identificirali Black Brant XII, norvešku istraživačku raketu, te su misleći da se radi o američkoj raketi tipa Trident oglasili uzbunu. Tadašnji predsjednik Boris Jeljcin tom je prilikom aktivirao 'nuklearnu aktovku' no nakon što je javljeno kako se raketa udaljava od ruskog teritorija shvaćeno je kako se ne radi o prijetnji te nije došlo do lansiranja ruskog naoružanja. Javnost je o incidentu obaviještena tek nakon tjedan dana u kratkom medijskom izvješću.

Mars Exploration Rover - B, poznatiji pod nazivom Opportunity, sletio je na površinu Marsa, točnije na područje zvano Meridiani Planum, na današnji dan 2004. godine. Opportunity, koji je ime dobio na učeničkom natječaju koji je prije lansiranja održala NASA, drugi je od dva identična rovera koje je NASA poslala na crveni planet u sklopu Mars Exploration Rover Missiona. Planirani radni i životni vijek Opportunityja bio je 90 sola (marsovskih dana) no mali robot je i danas, 2.191 dan nakon slijetanja, usprkos poteškoćama koje je prošao operativan i kreće se prema krateru Endeavour. Njegov brat blizanac Spirit na žalost nije bio toliko sretan i od 1. svibnja 2009. nalazi se zaglavljen u pijesku, a NASA-in tim još uvijek smišlja kako ga osloboditi.

Među poznate osobe rođene na današnji dan spadaju engleska književnica Virginia Woolf, američki glumci Dean Jones i John Terry, britanski glazbenici Terry Chimes i Andy Cox, makedonski pjevač Toše Proeski te hrvatska atletičarka Ivana Brkljačić.

25.01.2024. 00:02:00
http://metro-portal.hr/dogodilo-se-na-danasnji-dan-25-sijecnja/31351/