Metro-portal.hr

objavljeno 25.10.2023. 00:02:00

Dogodilo se na današnji dan - 25. listopada

Po starom kalendaru počela oktobarska revolucija, najveća pomorska bitka u povijesti dogodila se kod zaljeva Leyte, Dan darivatelja krvi

Dogodilo se na današnji dan 25. listopada
Dogodilo se na današnji dan 25. listopada (Arhiva)

Oktobarska revolucija ili Listopadska revolucija je revolucija u Rusiji koja je dovela do raspada Ruskog Carstva i stvaranja Saveza Socijalističkih Sovjetskih Republika. 7. studenog (25. listopada po starom kalendaru - oktobarska revolucija) počela je pobuna. Tada je bio zakazan "drugi sveruski kongres sovjeta". Naoružani ustanici kreću u akciju još u zoru i zauzimaju najvažnije dijelove Petrograda. Otpora nije bilo, pa je grad već ujutro bio u rukama boljševika, Vlada je još uvijek držala Zimski dovrac. Kerenski je uzalud pokušavao prijeći u protunapad jer jedinice nisu izvršavale njegova naređenja. Krstarica »Aurora« odbija isploviti i usmjerava topove prema Zimskom dvorcu. Odlično pripremljeni ustanak donio je brzu pobjedu, praktično bez jednog pucnja. Tako je počela povijest komunizma u svjetskoj civilizaciji.

Bitka kod zaljeva Leyte smatra se najvećom pomorskom bitkom u povijesti, a dogodila se kod Filipina između Japanske kraljevske mornarice te Američke 3. i 7. flote. Amerikanci su zračnim napadima na Mindanao, Leyte i Cebu počeli pripreme za iskrcavanje, dok je grupa američkih podmornica zatvorila prolaz između Mindanaa i Samara. 19. listopada iskrcavaju se, uz neznatan japanski otpor, na otok prve američke jedinice odakle počinju, bitkom za Leyte, s osvajanjem Filipina. Između 22. i 25. listopada Japanci pokušavaju spriječiti daljnja iskrcavanja Amerikanaca i razvija se bitka u zaljevu Leyte. U ovoj bitki Japanci su pretrpjeli najteže i za daljnji tijek rata odlučujuće gubitke: izgubili su tri bojna broda i četiri nosača zrakoplova.

U Hrvatskoj se od 1953. godine, dan 25. listopad obilježava kao Dan darivatelja krvi, a posvećen je obilježavanju i promicanju dobrovoljnog davalaštva krvi u spomen na prvu organiziranu akciju informiranja o potrebi darivanja krvi i organiziranom prikupljanju krvi širom Hrvatske koja je započela 25.10.1953.g. tijekom Tjedna Crvenog križa. 

Tri mjeseca nakon Desetodnevnog rata koji se vodio za neovisnost Slovenije, 25. listopada 1991. posljednji vojnik JNA napušta njezin teritorij.

Od poznatih osoba rođenih na današnji dan valja spomenuti Dragutina Gorjanovića Krambergera, hrvatskog paleontologa i geologa (1856.), poznatog španjolskog slikara Pabla Picassa (1881.), bubnjara američke rock grupe Red Hot Chilli Peppers, Chad Smitha (1961.), Marija Kovača, hrvatskog kazališnog i filmskog redatelja (1971.), te britansku pjevačicu Katy Perry (1984.)

25.10.2023. 00:02:00
http://metro-portal.hr/dogodilo-se-na-danasnji-dan-25-listopada/50227/