Metro-portal.hr

objavljeno 23.05.2023. 00:02:00

Dogodilo se na današnji dan - 23. svibnja

Izumljene su bifokalne naočale, rođeni Ante Starčević i Khuen Hedervary, ubijeni Bonnie i Clyde

Dogodilo se na današnji dan 23. svibnja
Dogodilo se na današnji dan 23. svibnja (Arhiva)

Vjerojatno najslavniji pljačkaški dvojac Bonnie i Clyde ubijen je na današnji dan 1934. u Louisiani. Bonnie Parker i Clyde Barrow pljačkali su trgovina, benzinskih postaja i banaka u SAD-u tijekom Velike depresije, a pored materijalne štete u svojim su pohodima počinili i niz ubojstava. Poginuli su u otvorenoj pucnjavi s policijom, u tijelu svakog od njih navodno je bilo 25 metaka.

Američki državnik, filozof, izumitelj i fizičar, Benjamin Franklin, objavio je 1785. da je izumio bifokalne naočale koje u gornjem dijelu imaju leću za gledanje na daljinu, a u donjem dijelu leću za gledanje na blizinu. Franklin je tvrdio da ih je izumio jer mu je dosadilo često mijenjanje dva para.

Godine 1903. prvo je motorno vozilo uspješno prevalilo dugačak put s jednog kraja SAD-a na drugi, točnije iz San Francisca do New Yorka. Putovanje je počelo na današnji dan, a završilo 63 dana kasnije. Automobilom, kojem su dali ime Vermont, upravljali su biznismen H. Nelson Jackson i mehaničar Sewall K. Crocker. Ukupni troškovi putovanja (benzin, hoteli, auto dijelovi, hrana...) iznosili su 8000 dolara.

Na današnji dan 1949. proglašen je Ustav Savezne Republike Njemačke koja je izvorno imala 12 saveznih država i bila odvojena od Njemačke Demokratske Republike (DDR). Ustav iz 1949. vrijedi i danas.

BBC je 1969. naručio 13 epizoda humorističke serije "Leteći cirkus Montyja Pythona" koja je zbog svog neobičnog humora postala veliki televizijski hit. Serija grupe britanskih komičara prikazivana je do 1974, a snimljeno je ukupno 45 epizoda.

Na današnji dan 1823. rođen je "Otac domovine", hrvatski političar i književnik Ante Starčević. Otvoreno se protivio upravnim i državnim vezama Hrvatske s Austrijom i Mađarskom te zajedno s Eugenom Kvaternikom osnovao Stranku prava.  

U Češkoj je na današnji dan 1849. rođen Khuen Hedervary, mađarski političar koji je bio i hrvatski ban. Preuredio je hrvatsko sudstvo i upravu stavljajući ih pod veći utjecaj bana te se protivio hrvatskom jeziku. Na dan kada je zajedno s carem Franjom Josipom I. otvorio Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu, skupina studenata održala je protumađarske prosvjede i pred carevim očima spalila mađarsku zastavu.

Rođendane slave engleska glumica Joan Collins i ruski šahovski šampion Anatolij Karpov.

23.05.2023. 00:02:00
http://metro-portal.hr/dogodilo-se-na-danasnji-dan-23-svibnja/59147/