Metro-portal.hr

objavljeno 21.02.2024. 00:02:00

Dogodilo se na današnji dan - 21. veljače

Počelo suđenje Ivani Orleanskoj, napravljena prva samohodna parna lokomotiva, izdan Komunistički manifest, izašao prvi telefonski imenik

Dogodilo se na današnji dan 21. veljače
Dogodilo se na današnji dan 21. veljače (Arhiva)

1431. godine engleski osvajači započeli su suđenje francuskoj heroini, kasnije i katoličkoj svetici, Ivani Orleanskoj. Crkveni sud ju je po naredbama Engleza optužio za herezu i 30. svibnja iste godine u Rouenu spalio na lomači kao vješticu.

Godine 1804. iz metaloprerađivačke radionice Pen-y-Darren u britanskom Walesu izišla je prva samohodna parna lokomotiva čime je omogućen početak industrijske revolucije.

Karl Marx i Friedrich Engels izdali su 1848. godine Komunistički manifest čija je ideja promijenila tadašnji, ali i budući, politički svijet.

U gradu New Havenu u Connecticutu 1878. godine izdan je prvi svjetski telefonski imenik u kojemu je bili popisano oko 50 telefonskih brojeva.

U sjeveroistočnoj Francuskoj je 1916. godine pokraj gradića Verdun-sur-Meuse počela desetomjesečna verdunska bitka, jedna od najvećih i najvažnijih bitaka I. svjetskog rata tijekom koje je stradalo preko 700.000 francuskih i njemačkih vojnika, od kojih većina pod oko 45 milijuna komada artiljerijskog streljiva kojom su obje strane zasipavale bojišnicu.

Edwin Land je 1947. godine u New Yorku Američkom optičkom društvu predstavio prvu 'instant' kameru poznatu pod nazivom polaroid.

1953. godine Francis Crick i James D. Watson otkrili su strukturu molekule DNK.

Gerald Holtom je 1958. godine dizajnirao i izradio 'peace' simbol koji se u početku koristio za potrebe Kampanje za nuklearno razoružanje da bi kasnije postao globalno prihvaćen simbol mira.

U Audubon Ballroomu u New Yorku članovi Nacije Islama ubili su borca za ljudska prava i svojeg bivšeg člana Malcolma X-a.

1971. godine u Beču je potpisana UN-ova Konvencija o psihotropnim supstancama čime su stvoreni moderni zakoni o zloporabi droga.

Američki politički dužnosnici John N. Mitchell, H. R. Haldeman i John Ehrlichman 1975. godine su na suđenju za slučaj Watergate osuđeni na zatvorske kazne.

Američki poslovni čovjek, ali prvenstveno pustolov Steve Fossett, 1995. godine balonom je nakon leta preko Pacifika sletio u Leader u kanadskoj pokrajini Saskatchewan čime je postao prvi čovjek koji je sam u balonu preletio čitav Tihi ocean.

U Rimu je 2004. godine osnovana prva europska politička stranka - Europski zeleni.

U Domažlicama u Češkoj 1860. godine rođen je Karel Matěj Čapek-Chod, novinar i pisac koji je skovao i u svojim znanstveno fnatastičnim romanima prvi iskoristio termin - robot. Španjolski gitarist Andrés Torres Segovia, jedna od najvažnijih ličnosti u svijetu klasične gitare 20. stoljeća, rođen je u Lineresu u Španjolskoj 1893. godine. Britanski glazbenik Paul Newton rođen je 1945. godine u Andoveru u Hampshireu. Američki glumac William Louis Petersen, poznat po ulozi Dr. Gilberta 'Gila' Grissoma u kriminalističkoj seriji CSI, rođen je Evanstonu u Illinoisu 1953. godine. Christopher Atkins, američki glumac poznat po ulogama u sapunici Dallas i remakeu Plave lagune s Brooke Shields, rođen je u New Yorku 1961. godine. Američki glumac William Baldwin rođen je u New Yorku 1963. godine, a glumica Jennifer Love Hewitt u Wacou u Teksasu 1979. Talijanska latino-pop zvijezda Tiziano Ferro rođen je u Latini 1980. godine.

21.02.2024. 00:02:00
http://metro-portal.hr/dogodilo-se-na-danasnji-dan-21-veljace/15118/