Metro-portal.hr

objavljeno 21.11.2023. 00:02:00

Dogodilo se na današnji dan - 21. studenoga

Prvi samostalan let balonom na vrući zrak, izumljen fonograf, uspostavljena prva ARPANET veza između UCLA i Stanforda

Dogodilo se na današnji dan 21. studenoga
Dogodilo se na današnji dan 21. studenoga (Metro)

Prvo leteće prijevozno sredstvo koje je čovjek počeo uspješno primjenjivati je balon s vrućim zrakom. Upravo na današnji dan 1783. godine dvojica hrabrih Francuza, Jean-François Pilâtre de Rozier and François Laurent d'Arlandes uzletjeli su u balonu braće Montgolfier i obavili let bez da su bili užetom spojeni za kola na zemlji.

Veliki izumitelj Thomas Alva Edison tijekom nekoliko desetljeća smislio je mnoge stvari koje su nam sada normalne, no u to su doba bile doista revolucionarne. Tako je na današnji dan 1877. godine objavio izum fonografa, prve mašine za bilježenje zvuka.

Internet, pojam koji je vjerojatno najkorišteniji u modernim medijima, slavi na današnji dan jednu važnu obljetnicu. Preteča svega ovoga što nam oduzima vrijeme i daje radost, tugu i informacije, ARPANET, uspostavljen je izravnom vezom dva američka sveučilišta, UCLA i Stanforda. Dogodilo se to, vjerovali ili ne, daleke 1969. godine.

Od poznatih osoba na današnji su dan rođeni francuski filozof Voltaire, nobelovac Isaac Bashevis Singer, bluzer Dr. John i pjevačica Bjork.

21.11.2023. 00:02:00
http://metro-portal.hr/dogodilo-se-na-danasnji-dan-21-studenoga/65664/