Metro-portal.hr

objavljeno 02.12.2023. 00:03:00

Dogodilo se na današnji dan - 2. prosinca

Napoleon se okrunio za cara, obavljena prva kontrolirana nuklearna reakcija, Senat raspustio McCarthyjevu komisiju

Dogodilo se na današnji dan 2. prosinca
Dogodilo se na današnji dan 2. prosinca (Arhiva)

Nije lako biti papa, a jedan od boljih dokaza za tu tvrdnju je posao koji je na današnji dan 1804. godine morao obaviti papa Pio VII. Naime, nakon dugog opiranja, okrunio je Napoleona Bonapartea za cara Francuske. Devetnaest godina kasnije, preko oceana, američki predsjednik James Monroe (da, onaj po kojem je poznata MM uzela prezime) predstavio je svoju poznatu doktrinu sprječavanja širenja europskih zemalja na zapadnu hemisferu.

Svega par godina prije nego što je Abraham Lincoln ukinuo ropstvo, poznati borac za prava robova John Brown obješen je zbog svog napada na Harper's Ferry.

Drugi svjetski rat tek se zahuktavao 1942. godine, a već se mogao nazrijeti kraj. Naime, na današnji dan te godine na Sveučilištu u Chicagu uspješno je pokazana prva kontrolirana nuklearna reakcija, koja je niti tri godine kasnije našla svoju strašnu primjenu u bombama bačenima na Hiroshimu i Nagasaki.

No, bilo je i sretnijih trenutaka, a najviše su odahnuli Amerikanci 1954. godine kada je Senat napokon spriječio daljnji progon vještica koji je provodio republikanski senator iz Wisconsina, zloglasni Joseph R. McCarthy.

Pred dvadeset šest godina medicina je uspjela napraviti malo čudo, jer je Barney Clark postao prvi čovjek s ugrađenim umjetnim srcem, a šest godina kasnije muslimanske su zemlje dobile prvu premijerku u povijesti, kada je Benazir Bhutto postala prva dama Pakistana.

Što se tiče rođendana, na današnji je dan rođen jedan od kontroverznijih autora prema čijim su djelima nastali neki od klasika filmske industrije, Grk Zorba i Posljednje Kristovo iskušenje, Nikos Katzantsakis. Poznati novinski magnat, inspiracija za građanina Kanea, Randolph Hearst također bi danas slavio rođendan, kao i Gianni Versace, tenisačica Tracy Austin i njena uspješnija kolegica s ovih prostora Monica Seleš. Rođendane danas slave i pop pjevačice Britney Spears i Nelly Furtado.

02.12.2023. 00:03:00
http://metro-portal.hr/dogodilo-se-na-danasnji-dan-2-prosinca/13394/