Metro-portal.hr

objavljeno 02.10.2023. 00:02:00

Dogodilo se na današnji dan - 2. listopada

Izumljen prvi teleskop u Nizozemskoj, prvo izdanje stripa Peanuts s Charliem Brownom, pokušan atentat na Rajiva Gandhija

Dogodilo se na današnji dan 2. listopada
Dogodilo se na današnji dan 2. listopada (Arhiva)

2. listopada 1608. nizozemski znanstvenik Hans Lippershey izumio je prvi teleskop. Njegovo dvoje djece igralo se sa staklenim lećama te su opazili da je slika jasnija kad se leće stave jedna preko druge. To je inspiriralo Lippersheya za usavršavanje naprave slične današnjem teleskopu. Godine 1833. u New Yorku su William Lloyd Garrison i Arthur Tapan na današnji dan osnovali Američko antisegregacijsko društvo. 1870. Kraljevina Italija je nakon uklanjanja francuske zaštite pripojila Rim, koji je postao glavni grad nove ujedinjene Italije.

U Washingtonu je 2. listopada 1889. održana prva Pan-Američka konferencija, koju je organizirao James G. Blaine kako bi povezao SAD i Latinsku Ameriku u području trgovine. 2. listopada 1942. Enrico Fermi je u Chicagu prvi put demonstrirao samoodrživu nuklearnu lančanu reakciju.

Na današnji dan 1950. godine prvi je put u devet novina izašao kultni strip Peanuts, koji prati dogodovštine Charlieja Browna, njegova psa Snoopyja te Woodstocka, Lucy, Linusa i drugih prijatelja. Posljednje izdanje izašlo je 12. veljače 2000. godine, kada je autor stripa umro. Strip se tiskao u 2.600 novina, bio je popularan u 75 zemalja i preveden je na 21 jezik. Dvaput je ekraniziran na TV-u.

Godine 1986. dogodio se pokušaj atentata na indijskog premijera Rajiva Gandhija. Bio je indijski premijer od 1984. do 1989. godine. Rajiv Gandhi je stariji sin indijske premijerke Indire Gandhi, koja je sedam godina prije također stradala u atentatu. Gandhi je rođen 1944. u Bombaju, školovan je na sveučilištu Cambridge te je godinama radio kao pilot Indian Airlinesa. Gandhi je u drugoj polovici osamdesetih godina nastojao modernizirati Indiju i učvrstiti sekularnost političkog sustava na kojemu se temeljila indijska demokracija.

2. listopada 1990. Radio Berlin International emitirao je svoju posljednju pjesmu, ''The End'' grupe ''Doors''. Radio Berlin International pokrenut je u svibnju 1959. kao kontra zapadnonjemačkom radiju Deutsche Welle. Program te radijske postaje svodio se uglavnom na socijalističku propagandu. Postaja je zatvorena je neposredno prije ujedinjenja Njemačke.

Nat Turner, predvodnik ustanka robova u Virginiji u SAD-u, rođen je 2. listopada 1800. Na današnji dan 1851. u Francuskoj je rođen Ferdinand Foch, general i maršal iz Prvoga svjetskoga rata. Postao je vrhovni zapovjednik savezničkih snaga i zalagao se za postavljanje teških mirovnih uvjeta Njemačkoj kako bi se ona onesposobila da ponovo predstavlja prijetnju Francuskoj. Nezadovoljan Versajskim sporazumom rekao je: „Ovo nije mir. Ovo je primirje na 20 godina." Indijski vođa nacije koji se izborio za nezavisnost Indije putem nenasilne revolucije, Mahatma Gandhi, rođen je 2. listopada 1869. Studirao je pravo u Londonu. Kada je došao u Durban, Gandhi je otkrio kako ga tamo smatraju pripadnikom niže rase. Istovremeno je bio zapanjen nijekanjem građanskih i političkih sloboda indijskih imigranata u Južnoj Africi. To ga je potaklo da se pridruži borbi za priznavanje osnovnih ljudskih prava za Indijce. Na današnji dan rođena su dva poznata komičara: Julius „Groucho" Marx 1890. i Bud Abbott 1895. godine. Pjevač Don McLean rođen je na današnji dan 1945., a poznata njujorška modna dizajnerica Donna Karan 1951. godine. Istog dana rođen je Gordon Sumner, poznatiji pod umjetničkim imenom Sting.

02.10.2023. 00:02:00
http://metro-portal.hr/dogodilo-se-na-danasnji-dan-2-listopada/23411/