Metro-portal.hr

objavljeno 19.01.2024. 00:02:00

Dogodilo se na današnji dan - 19. siječnja

Inauguracija Dwighta Eisenhowera izgubila bitku na TV sa serijom I Love Lucy, Indira Gandhi postala premijerka Indije

Dogodilo se na današnji dan 19. siječnja
Dogodilo se na današnji dan 19. siječnja (Arhiva)

Različiti segmenti života imali su prilično različit pristup ukidanju ropstva u SAD. Najliberalnijim su se dijelom pokazala tajna društva, jer je osnivanje prve masonske lože za Afroamerikance bilo odobreno nepunih osam godina nakon Lincolnovog proglasa, 1871. godine u New Jerseyu.

Sportsko natjecanje s dugom tradicijom omiljeno je među gledateljima i privlači sponzore bez većih poteškoća, a to se naročito odnosi na biciklističku utrku Tour de France, koja je predstavljena svijetu upravo na današnji dan 1903. godine. Francuzi su zaslužni i za još jednu novinu, neonske reklame, koje je Parižanin George Claude patentirao u SAD 1915. godine.

Možda i najzanimljiviji podatak o američkim predsjednicima je da je inauguraciju Dwighta Eisenhowera 1953. godine izgubila prvo mjesto najgledanijeg programa od epizode jedne od prvih sapunica I Love Lucy. Naime, navedena Lucy upravo je tog dana rodila sina Rickyja, što je gledalo više Amerikanaca nego ceremoniju stupanja na vlast novog predsjednika. Dvije godine kasnije upravo je Eisenhower odobrio prvi prijenos konferencije za tisak na televiziji.

Još je jedna važna promjena vlasti izvršena na današnji dan, kada je unuka Mahatme Gandhija, Indira Gandhi postala premijerkom Indije, nakon svog djeda i oca koji su bili ubijeni. Na kraju je ista sudbina zadesila i nju i njenog sina, također premijera Indije.

Rođendani slavnih osoba uključuju proroka Muhameda, pisca Edgara Allana Poa, slikara Paula Cezanna, glumice Tippi Hedren i Ursula Andress, pjevačice Janis Joplin i Dolly Parton i njihovog kolegu Roberta Palmera.

19.01.2024. 00:02:00
http://metro-portal.hr/dogodilo-se-na-danasnji-dan-19-sijecnja/14249/