Metro-portal.hr

objavljeno 17.10.2023. 00:02:00

Dogodilo se na današnji dan - 17. listopada

Edison patentirao optički fonograf, Al Capone uhićen zbog neplaćanja poreza, Hrvatska odigrala prvu službenu nogometnu utakmicu protiv SAD

Dogodilo se na današnji dan 17. listopada
Dogodilo se na današnji dan 17. listopada (Arhiva)

Kao samouk, Thomas Alva Edison je u mladosti počeo stvarati i objavljivati tehničke izume. Osnovao je u Menlo Parku 1876. godine, nedaleko od New Yorka, glasoviti laboratorij u kojem je radio do smrti, a u njemu 1884. godine radio i Nikola Tesla na usavršavanju dinamo-stroja. Najpoznatiji izumi su mu kirkofon s ugljenim zrncima, megafon, fonograf, stroj za pisanje, telegrafski aparat koji otipkava tiskana slova, kvadrupleks aparat, jednostavna konstrukcija kinematografa na osnovi stroboskopskog efekta. Važan izum je žarulja s niti od ugljena, koja je služila za rasvjetu nekoliko desetljeća, prije izuma žarulje s metalnom niti. Na današnji je dan patentirao optički fonograf.

Sa samo 26 godina Al Capone postao je šefom jedne od najvećih mafijaških obitelji. Obitelj je imala preko 1000 članova. Iako je Capone bio ubojica, svodnik, utjerivač i trgovac alkoholom, javnost ga je voljela. Često je bio viđen u društvu političara, poslovnih ljudi i filmskih zvijezda. Ograničio je poslove na samo one koje je javnost voljela, alkohol, kocku i žene. "Jer ako im daš što žele, neće ti suditi", rekao je Al. Kad bi bio viđen na nekim kulturnim događajima, često su mu pljeskali i skandirali. Capone je izgradio reputaciju strahopoštovanja, tako da mu ni jedna suparnička banda nije smjela parirati u reketaškom poslu. No, na današnji dan 1931. godine uhićen je pod optužbom za utaju poreza, što ga je na kraju koštalo dugogodišnjeg zatvora.

Dva su događaja obilježila i suvremenu hrvatsku povijesti. Turneja Prljavog Kazališta je svoj najveći vrhunac doživjela 17. listopada 1989. godine na Trgu bana Jelačića (tadašnji Trg Republike), gdje se okupilo više od 250.000 posjetilaca. Koncert je trebao biti zabranjen, međutim ono što su članovi sastava Prljavo kazalište priredili to veće, nadmašilo je sva očekivanja.

Drugi se dogodio točno godinu dana kasnije, kada je hrvatska nogometna reprezentacija odigrala prvu službenu utakmicu protiv reprezentacije SAD. Igrači su skupljani doslovno odasvud, nastupili su i Slovenac Židan i Albanac Shalla, a Hrvatska je pobijedila 2:1, a kapetan reprezentacije bio je Zlatko Kranjčar.

Od slavnih osoba rođenih na današnji dan vrijedi istaknuti književnika Arthura Millera, glumce Montgomery Clifta i Ritu Hayworth kao i rappera Eminema.

17.10.2023. 00:02:00
http://metro-portal.hr/dogodilo-se-na-danasnji-dan-17-listopada/64410/