Metro-portal.hr

objavljeno 17.08.2023. 00:02:00

Dogodilo se na današnji dan - 17. kolovoza

Fulton uspostavio prvu parobrodsku liniju, održana prva veslačka utrka Oxford - Cambridge, prva misija na Veneru

Dogodilo se na današnji dan 17. kolovoza
Dogodilo se na današnji dan 17. kolovoza (Arhiva)

Robert Fulton, nakon što je upoznao izumitelja parnog stroja Jamesa Watta u Engleskoj, bacio se na novu znanost, strojarstvo, pokušavajući naći primjenu za tu vrstu pogona na brodovima. Prvi je parobrod sagradio 1803. godine, da bi na današnji dan 1807. godine uspostavio prvu redovitu liniju parobrodom „Clermont" na rijeci Hudson između New Yorka i Albanya. Sagradio je i "Demologos", prvi ratni brod na parni pogon.

Rivalstvo između dva britanska najelitnija sveučilišta Oxforda i Cambridgea ima vrlo dugu povijest, a jedno od natjecanja koje je svojom popularnošću obišlo zemaljsku kuglu je utrka osmeraca. No, na današnji dan 1863. godine takav način dokazivanja nadmoći sveučilišta podignut je na internacionalnu razinu, prvom međunarodnom veslačkom utrkom između Oxforda i američkog Harvarda.

Prva misija na Veneru koja je uspjela poslati podatke s drugog planeta na Zemlju bila je Venera 7, a ujedno je bila i prvi svemirski brod koji se uspješno spustion na drugu planetu. Lansirana je na današnji dan 1970. godine i gotovo četiri mjeseca kasnije ušla je u Venerinu atmosferu i spustila se na površinu. Kapsula je izvadila antenu i slala podatke tijekom 35 minuta.

Poznate osobe rođene na današnji dan uključuju legendarnog trapera i jednog od vođa otpora u utvrdi Alamo Davyja Crocketta, legendarnu američku glumicu Mae West i njene moderne kolege, oscarovce Roberta de Nira i Seana Penna.

17.08.2023. 00:02:00
http://metro-portal.hr/dogodilo-se-na-danasnji-dan-17-kolovoza/20358/