Metro-portal.hr

objavljeno 16.12.2023. 00:02:00

Dogodilo se na današnji dan - 16. prosinca

Oliver Cromwell postao lord zaštitnik Engleske, dogodila se Bostonska čajanka, ubijen Rasputin

Dogodilo se na današnji dan 16. prosinca
Dogodilo se na današnji dan 16. prosinca (Arhiva)

Nakon dugogodišnjeg rata i previranja, Oliver Cromwell postao je lord zaštitnik Engleske, Škotske i Irske na današnji dan 1653. godine, udarivši na taj način temelje današnjem uređenju britanske ustavne monarhije.

Stotinu i dvadeset godina kasnije, bostonska luka postala je poprištem prvog organiziranog otpora američkih naseljenika britanskoj kruni u poznatoj Bostonskoj čajanci, kada je teret mnogih brodova pristiglih iz Indije završio u moru, označivši početak bitke za neovisnost SAD.

Jedna od najkontroverznijih povijesnih ličnosti, gotovo mitološki Grigorij Rasputin, ljubavnik ruske carice, mag i opsjenar, ujedno i najmoćnija osoba tadašnje carske Rusije, ubijen je na današnji dan od strane grupe ruskih plemića.

Obama je prvi afroamerički predsjednik u povijesti SAD, no prošlo je tek devet godina od prvog afroamerikanca na mjestu državnog tajnika, što je postao umirovljeni general Colin Powell, u prvom mandatu predsjednika na odlasku, George W. Busha.

Rođendani slavnih osoba na današnji dan započinju bardom znanstvene fantastike Arthurom C. Clarkeom, a nastavljaju se slavnim slikarom Wassilyjem Kandinskym i spisateljicom Jane Austen. 16. prosinca rođen je i jednan od najjačih TV producenata današnjice Steven Bochco i olimpijski pobjedniko i rekorder na 100 metara Donovan Bailey.

16.12.2023. 00:02:00
http://metro-portal.hr/dogodilo-se-na-danasnji-dan-16-prosinca/13667/