Metro-portal.hr

objavljeno 15.02.2024. 00:02:00

Dogodilo se na današnji dan - 15. veljače

Pogubljen vođa seljačke bune Matija Gubec, ENIAC pušten u uporabu, Kanada prihvatila zastavu s javorovim listom, FBI uhitio Kevina Mitnicka

Dogodilo se na današnji dan 15. veljače
Dogodilo se na današnji dan 15. veljače (Arhiva)

U Zagrebu je 1573. godine pogubljen Matija Gubec. Vođa brutalno ugušene seljačke bune mučen je i pogubljen na Markovom trgu, a legenda kaže kako se među podnim pločama trga još uvijek nalaze 4 kamena na kojima je bilo postavljeno prijestolje 'seljačkog bega'.

Velika Britanija je 1906. godine postala 'bogatija' za još jednu stranku, Laburističku.

Na američkom sveučilištu Pennsylvania 1945. godine u rad je pušten ENIAC (Electronic Numerical Integrator and Computer). Bilo je to prvo računalo za opću uporabu koje je bilo moguće reprogramirati kako bi rješavalo različite računalne probleme.

Kanada je 1965. godine prihvatila novu, danas svima dobro poznatu crveno-bijelu zastavu s crvenim javorovim listom.

Sovjetski savez je 1989. godine, nakon deset godina sukoba, službeno objavio kako je i zadnji sovjestski vojnik napustio Afganistan.

1995. godine FBI je uhitio tada najtraženijeg američkog 'računalnog kriminalca' Kevina Mitnicka. Tijekom kontroverznog slučaja osumnjičeni Mitnick se teretio za niz kriminalnih djela od kojihe je priznao nekoliko prijevara, a u zatvoru je zbog toga proveo 5 godina.

U časopisu Nature 2001. godine po prvi je put javno objavljena kompletna skica ljudskog genoma.

U više od 600 gradova svijeta 2003. godine između 10 i 30 milijuna ljudi prosvjedovalo je protiv američkog rata u Iraku. To su bile najveće mirovne demonstracije u svjetskoj povijesti. Tog hladnog dana na zagrebačkom centralnom trgu svoj glas protiv rata podiglo je više od 30 tisuća ljudi.

Danas najveća i najpopularnija svjetska video-sharing stranica YouTube pokrenuta je 2005. godine u SAD-u.

Talijanski astronom, često nazivan i otac moderne astronomije, Galileo Galilei, rođen je 1564. godine u Arcetri kraj Firence. Francuski industrijalac, jedan od pionira automobiliske industrije Louis Renault, rođen je 1877. godine u Parizu gdje je 22 godine kasnije s dvojicom starije braće osnovao tvrtku Renault Frères koja je po završetku drugog svjetskog rata nacionalizirana te je postala jedan od ponosa Francuske. 1911. godine u Kosovcu kraj Nove Gradiške rođen je Grigor Vitez, hrvatski dječji pisac i prevoditelj. Reneé O'Connor, rođena 1971. godine američka je glumica najpoznatija po nastupu u televizijskoj seriji NYPD Blue, te po ulozi Gabrielle u seriji Xena: Warrior Princess.

15.02.2024. 00:02:00
http://metro-portal.hr/dogodilo-se-na-danasnji-dan-15-veljace/14935/