Metro-portal.hr

objavljeno 15.09.2023. 00:02:00

Dogodilo se na današnji dan - 15. rujna

Mayflower isplovio prema Americi, srednjoameričke države proglasile neovisnost od Španjolske, Rusija proglašena republikom

Dogodilo se na današnji dan 15. rujna
Dogodilo se na današnji dan 15. rujna (Arhiva)

Mayflower je bio poznati brod koji je prevozio engleske separatiste, znane još kao Pilgrimi, iz Southamptona u Engleskoj u Plymouth, Massachusetts 1620. godine. Brod je isplovio iz Southamptona 15. rujna. Nakon 66-dnevnog putovanja pogođenog bolestima, brod se usidrio kod poluotoka Cape Coda 21. studenog. U ožujku 1621. preživjeli putnici nastanili su se u Plymouthu, dok se posada vratila natrag u Englesku. Brod zauzima slavno mjesto u američkoj povijesti kao primjer rane europske kolonizacije budućih SAD.

Srednjoameričke države Kostarika, El Salvador, Gvatemala, Honduras i Nikaragva proglasile su neovisnost od Španjolske 1821. godine. Zanimljivo je porijeklo naziva tih država. Kostarika na španjolskom znači ˝bogata obala˝, a El Salvador ˝Spasiteljeva republika˝. Porijeklo značenja riječi Gvatemala nije poznato, premda neki istraživači pretpostavljaju da naziv znači ˝zemlja drveća˝ na jeziku Maya. Honduras ima više značenja, a najpopularnije je ono koje na španjolskom znači ˝dubina˝. Navodno ju je izrekao sam Kolumbo kada je ugledao kopno: ˝Gracias a Dios que hemos salido de esas Honduras.˝ (Hvala Bogu što smo izašli iz tih dubina). Što se Nikaragve tiče, postoji nekoliko teorija. Jedna sugerira kako riječ dolazi od imena lokalnog poglavice koji se zvao Nicarao i španjolske riječi za vodu, ˝agua˝. Druga se pak referira na dva najveća jezera pitke vode u toj državi, Nicaragua i Managua.

Alexander Kerensky proglasio je 1917. Rusiju republikom. Kerensky je bio drugi po redu premijer privremene ruske vlade sve dok Lenjin nije izabran za vođu nakon Oktobarske revolucije, kada je smaknuta kraljevska obitelj Romanov, a Rusija i službeno postala republikom.

Te davne 1935. definitivno nije bio sretan dan za Židove. Naime, Hitler je na današnji dan na skupu Nacional-socijalističke stranke u Nurnbergu sve Židove u Njemačkoj lišio državljanstva, te postavo legalne temelje za buduće progone i holokaust. Svastika je postala službeni simbol nacisitičke Njemačke.

Od poznatih osoba na današnji dan rodili su se Ettore Arco Isidoro Bugatti, talijanski graditelj trkaćih automobila, poznata spisateljica kriminalističkih romana Agatha Christie, američki filmski redatelj Oliver Stone, te američki glumac Tommy Lee Jones.

15.09.2023. 00:02:00
http://metro-portal.hr/dogodilo-se-na-danasnji-dan-15-rujna/22076/