Metro-portal.hr

objavljeno 14.11.2023. 00:02:00

Dogodilo se na današnji dan - 14. studenoga

Normani porazili Britance u bitci kod Hastingsa, Robert the Bruce ponovio isto kod Bylanda, poslana druga misija Apolla s ljudskom posadom na Mjesec

Dogodilo se na današnji dan 14. studenoga
Dogodilo se na današnji dan 14. studenoga (Arhiva)

Jedna od najpoznatijih bitaka u engleskoj povijesti odigrala se upravo na današnji dan kod legendarnog Hastingsa 1066. godine, preciznije na Senlac Hillu. Vojska normanskih osvajača predvođena Vilijamom Osvajačem porazila je britanske snage kojima je na čelu stajao kralj Harald II, nakon čega su Normani zavladali Britanijom.

Još jedna epska bitka dogodila se dva i pol stoljeća kasnije, 1322. godine kod Bylanda. Škotski vođa Robert the Bruce porazio je kralja Edvarda II i natjerao Engleze da prihvate neovisnost Škotske. Doduše, neovisnost je trajala kratko i već više od sedam stoljeća Škoti se trude ponovno je zadobiti, no ova je bitka ovjekovječena u povijesnim knjigama i na filmu u nekoliko različitih varijanti.

BBC (British Broadcasting Corporation) najveća je korporacija za emitiranje radijskog i televizijskog programa u svijetu. Ima 28,500 zaposlenika samo u Ujedinjenom Kraljevstvu s godišnjim budžetom od 4 milijardi funti /8 milijardi dolara. Upravo na današnji dan 1922. godine BBC je počeo s emitiranjem radio programa, a deset godina kasnije krenula je i televizija.

Olimpijada u Mexico Cityju 1968. godine, na nadmorskoj visini od preko 2 tisuće metara donijela je mnoge rezultate koji su dugo vremena vrijedili kao svjetski rekordi. Upravo na današnji dan Jim Hines postao je prvi čovjek koji je pretrčao stotinu metara za manje od 10 sekundi, postavivši svjetski rekord s 9.95, što je i dan danas sjajan rezultat na istoj dionici. Srušio ga je dvije stotinke bržim vremenom tek Calvin Smith 1983. godine.

Od slavnih osoba rođenih na današnji dan vrijedi spomenutio oca parobroda, američkog inženjera i izumitelja Roberta Fultona, francuskog slikara Claudea Moneta, našeg književnika Augusta Šenou, švedsku književnicu Astrid Lindgren i britanskog prijestolonasljednika Charlesa, princa od Walesa.

14.11.2023. 00:02:00
http://metro-portal.hr/dogodilo-se-na-danasnji-dan-14-studenoga/65423/