Metro-portal.hr

objavljeno 13.11.2021. 00:02:00

Dogodilo se na današnji dan - 13. studenoga

Prva irska krvava nedjelja dogodila se u Londonu, izgrađen Holland tunel između New Yorka i New Jerseya, Roosevelt snizio dobnu granicu za regrutaciju

Dogodilo se na današnji dan 13. studenoga
Dogodilo se na današnji dan 13. studenoga (Arhiva)

Tijekom rata za neovisnost SAD-a, snage mlade zemlje imale su prilično veliku količinu površine za pokriti, tako da su na današnji dan 1775. godine osvojili Montreal, koji je kasnije završio u Kanadi.

Prva od četiri irske 'krvave nedjelje' odigrala se na današnji dan 1887. godine u Londonu. Tijekom masovnih demonstracija na kojima su prosvjednici tražili oslobađanje irskog člana parlamenta Williama O'Briena kojeg su Britanci zatvorili, te naravno protiv britanske prisutnosti u Irskoj, na Trafalgar Squareu se okupilo oko 10 tisuća ljudi. Policija je 'intervenirala', a rezultat je bio nekoliko mrtvih, stotine ozlijeđenih i deseci uhićenih.

Pred 81 godinu otvoren je prvi tunel izgrađen pod vodom koji je imao mehaničku ventilaciju, spojivši New York i New Jersey, Holland tunel. Nakon uspjeha Snjeguljice, koja je kao prvi animirani cjelovečernji film postigla velik uspjeh osvojivši Oscara, Walt Disney ponovno je zadivio svijet premijerom Fantasie, još jednog dugometražnog animiranog filma. Rad talentiranih animatora prikazan je svijetu na današnji dan 1940. godine.

Dvije godine kasnije II. svjetski rat bio je u punom jeku i SAD su bile angažirane na sve više frontova, pa je predsjednik Roosevelt bio prisiljen donijeti ukaz kojim se minimalna dob za regrutaciju snizila s 21 na 18 godina.

Čovjekov utjecaj na prirodu postajao je sve veći, pa je američki kemičar i meteorolog Vincent Schaefer uspio ostvariti svoj naum i natjerati oblak da počne sniježiti. Kemijska revolucija 'sijanjem' suhog leda u oblake odigrala se na Mount Greylocku u Massachusettsu 1946. godine.

Jedna od bitnih odluka koja je počela nezaustavljivo slamati rasnu segregaciju u SAD-u donesena je na danšnji dan 1956. godine. Vrhovni sud SAD-a tada je poništio zakone o odvojenim dijelovima autobusa za ljude različite boje kože.

Više od desetljeća trebalo je Americi da napravi centralno mjesto sjećanja na pale vojnike u Vijetnamu. 1982. godine u Washingtonu je otvoren Vietnam War Memorial, prema zamislima Maye Lin.

Trinaesti dan studenoga nije ostao u povijesti zabilježen kao dan kada se rodilo mnogo slavnih ljudi, tek britanski kralj Edward III., književnik Robert Louis Stevenson i glumci Joe Mantegna, Chris Noth i Whoopi Goldberg.

13.11.2021. 00:02:00
http://metro-portal.hr/dogodilo-se-na-danasnji-dan-13-studenoga/26328/