Metro-portal.hr

objavljeno 12.09.2023. 00:02:00
12. rujna

Dogodilo se na današnji dan - 12. rujna

Otkrivena nuklearna lančana reakcija, otkrivena pećina Lascaux, predstavljen prvi integrirani krug

Dogodilo se na današnji dan 12. rujna
Dogodilo se na današnji dan 12. rujna (Arhiva)

Ljudima često genijalne ideje padaju na pamet na najčudnijim mjestima, pa je tako današnji dan 1933. godine definitivno ušao u najuži izbor za najluđi dan u godini. Naime, mađarski fizičar Leo Szilard stajao je na semaforu u londonskom Salisbury Rowu i čekao da se promijeni svjetlo kako bi mogao preći ulicu. I upravo na tom mjestu, tijekom tipičnog maglovitog i kišnog londonskog jutra, sinula ideja o nuklearnoj lančanoj reakciji, što je u konačnici dovelo do patentiranja nuklearnog reaktora s Enricom Fermijem i pokretanja Manhattan projekta koji je iznjedrio atomsku bombu.

Dječja igra i lutanja mogu također dovesti do senzacionalnih otkrića, kao što se dogodilo na današnji dan 1940. godine kada su četiri francuska klinca šetala s psom po obroncima iznad francuskog Montignaca. Kako to obično biva, pas je bio poduzetan i istraživački nastrojen, pa su klinci pronašli pećinu punu prahistorijskih crteža na zidovima. Najpoznatija svjetska izložba umjetnosti naših dalekih predaka u pećini Lascaux otvorena je za javnost 1948. godine.

Sve što danas držimo u rukama, a napaja se strujom, ima neku vrstu integriranog kruga u sebi, preciznije čip, mikročip ili neku sličnu varijantu na temu. Od kreditnih kartica preko mobitela do računala, televizora, pa čak i tostera, sve se bazira na tom principu. Sretnik koji nam je to omogućio, i pritom sjajno zaradio na patentu, zove se Jack Kirby i upravo na današnji dan 1958. godine predstavio je svoj izum, prvi funkcionalni integrirani krug.

Od poznatih osoba rođenih na današnji dan vrijedi izdvojiti američkog atletičara, četverostrukog zlatnog na OI u Muenchenu 1936. godine Jesse Owensa, poljskog SF autora Stanislawa Lema, kanadskog boksača ličkih korijena Georga Chuvala i britanskog glumca Jasona Stathama.

Pratite Metro portal na Facebooku i Twitteru.


12.09.2023. 00:02:00
http://metro-portal.hr/dogodilo-se-na-danasnji-dan-12-rujna/63110/