Metro-portal.hr

objavljeno 11.01.2024. 00:02:00

Dogodilo se na današnji dan – 11. siječnja

Zabranjena uporaba ilirskog imena, inzulin prvi put upotrijebljen za liječenje šećerne bolesti, završen posljednji nastavak Harry Pottera

Dogodilo se na današnji dan 11. siječnja
Dogodilo se na današnji dan 11. siječnja (Arhiva)

Hrvatski narodni preporod bio je nacionalno-politički i kulturni pokret koji se razvio u prvoj polovici 19. stoljeća pod utjecajem sličnih pokreta u drugim zemljama Habsburške Monarhije. Hrvatski intelektualci borili su se za očuvanje hrvatskog indentiteta, a svoju su borbu usmjerili na očuvanje hrvatskog jezika. Najveći doprinos dao je Ljudevit Gaj svojom Kratkom osnovom horvatsko-slavenskog pravopisanja. Na današnji dan 1843. godine, u vrijeme najvećeg uspona Preporoda, car i kralj Ferdinand I. zabranio je svaku uporabu ilirskog imena, posebice u novinama i javnim spisima, a 1849. uveo je oktroirani ustav.

Inzulin je hormon kojeg luči žlijezda gušterača, a služi za regulaciju šećera u krvi. Ranije se morao izolirati ekstrakcijom iz goveđe ili svinjske gušterače, te nije bio najučinkovitiji iako se od ljudskog tek neznatno razlikovao. Danas se pak inzulin proizvodi kao čist ljudski inzulin tehnologijom rekombinantne DNK, a 11. siječnja 1922. inzulin je po prvi put upotrijebljen pri liječenju šećerne bolesti u Kanadi.

Enver Hoxha jedan je od osnivača Albanske komunističke partije i bio je komunistički vođa Albanije od 1944. do 1985. Za vrijeme invazije Mussolinijeve fašističke Italije na Albaniju borio se protiv okupatora. Nakon 2. svjetskog rata postaje premijer. Otvoreno se divio Staljinu i bio je pristaša marksizma-lenjinizma. Na današnji dan 1946. godine proglasio je Narodnu republiku Albaniju sa sobom kao diktatorom na čelu. Osnovao je tajnu policiju Sigurimi koja je slijedila represivne metode KGB-a i Stasija, oduzimao je zemlju bogatim veleposjednicima, žestoko je napadao Crkvu, a crkve, džamije i samostane pretvorio je u staje, skladišta ili kina. Političke protivnike je ubijao, tjerao da emigriraju ili ih je zatvarao u radne logore. 1981. povukao se u polu-mirovinu, te je umro 1985.

Joanne Kathleen Rowling, poznatija kao JK Rowling, britanska je književnica, najpoznatija kao autorica serije romana o mladom čarobnjaku Harryju Potteru koji su prodani u više od 400 milijuna primjeraka diljem svijeta. Prva knjiga u seriji, Harry Pottter i Kamen Mudraca iz 1997., ostvarila je izvanredan uspjeh, obraćajući se istodobno djeci i odraslima. Knjiga je osvojila mnoge nagrade, uključujući British Book Award. Uslijedili su i nastavci: Odaja tajni, Zatočenik Azkabana, Plameni pehar, Red feniksa, Princ miješane krvi. Filmska verzija prvog nastavka snimljena je 2001. godine i postala jedan od najgledanijih filmova u svijetu. Ostali su nastavci također vrlo uspješno ekranizirani. Na današnji dan 2007. godine JK Rowling završila je posljednji roman iz serijala nazvan Harry Potter i darovi smrti.

Na današnji dan svoj bi rođendan slavio poznati hrvatski književnik i političar Eugen Kumičić, koji je rođen 1850. godine. Svoj rođendan danas slave i američki glumci Stanley Tucci (1960.) i Amanda Peet (1972.). 11. siječnja rođena je i r'n'b diva Mary J. Blige (1971.) i njemački nogometaš Jens Nowotny (1974.).

11.01.2024. 00:02:00
http://metro-portal.hr/dogodilo-se-na-danasnji-dan-11-sijecnja/30396/