Metro-portal.hr

objavljeno 11.10.2023. 00:02:00

Dogodilo se na današnji dan - 11. listopada

Nastavljen kineski građanski rat, Petar Veliki pučem zasjeo na rusko prijestolje, emitiran prvi radijski kviz

Dogodilo se na današnji dan 11. listopada
Dogodilo se na današnji dan 11. listopada (Arhiva)

Na današnji dan 1945. nastavljen je Kineski građanski rat između vladajućeg Kuomintanga (Kineske nacionalističke partije) i Komunističke stranke (CPC) koji je izvorni počeo u travnju 1927. godine. Sukob se temeljio na ideološkim razlikama između pristaša pojedinih partija, a kako nikada nije potpisan službeni mirovni sporazum u Kini se i danas vode rasprave o tome je li rat zakonito završio. Pobjedu su potkraj 1949. odnijele komunističke snage Mao Tse-Tunga kada je proglašena Narodna Republika Kina. Vođa Kuomintanga, Chiang Kai-Shek, s pristašama je pobjegao na Tajvan.

Godine 1689. Petar Veliki pokušao je s ruskog trona svrgnuti polusestru Sofiju Aleksejevnu što mu je na današnji dan i uspjelo te je s bratom Ivanom zasjeo na prijestolje. Petar je carem proglašen nekoliko godina ranije, u dobi od samo deset godina umjesto slaboumnog brata Ivana, ali ga je pobuna Sofije Aleksejevne, kćeri Alekseja I iz prvog braka, provremeno udaljila s trona. Petrova vladavina obilježena jebrojnim reformama u duhu zapadnog apsolutizma.

"Professor Quiz" naziv je prvog radijskog kviza koji se počeo emitirati 11. listopada 1936. na CBS-u. Emisija je privukla brojne oglašivače i utjecala na razvoj radijskog programa. Na današnji dan 1975. je premijerno prikazana i popularna TV emisija "Saturday Night Live" pod originalnim nazivom "NBC's Saturday Night". Prvi voditelj bio je stand up komičar George Carlin.

Hillary Rodham i Bill Clinton u bračnu luku su uplovili 11. listopada 1975. Upoznali su se kao studenti na Yaleu, a njihov brak unatoč skandalima još uvijek traje. "Nepoznat" roker Prince svirao je 1981. kao predgrupa na koncertu Rolling Stonesa u Los Angelesu, a 1984. dr. Kathryn D Sullivan postala je prva žena u SAD-u koja je hodala svemirom.

Na današnji dan 1895. u Splitu je rođen Jakov Gotovac, skladatelj opere "Ero s onoga svijeta". Rođendan slave bubnjar Art Blakey, komičarka Dawn French i glumci Emily Deschanel (Kosti) i Luke Perry (Beverly Hills 90120). 

11.10.2023. 00:02:00
http://metro-portal.hr/dogodilo-se-na-danasnji-dan-11-listopada/49527/