Metro-portal.hr

objavljeno 05.12.2012. 17:27:00
SUPER!

Dođite na razmjenu sjemena u Zelenu akciju

Ovakve razmjene rijetko se organiziraju u Hrvatskoj, a privlače velik broj vrtlara hobista, ekoloških poljoprivrednika i svih onih koji brinu o tome što jedu

Razmijenite sjeme i uzgojite domaće vrste u svom vrtu
Razmijenite sjeme i uzgojite domaće vrste u svom vrtu (Wikipedia)

Udruga ZMAG - Zelena mreža aktivističkih grupa organizira razmjenu sjemena kojom želimo ukazati na aktualnu problematiku očuvanja tradicijskih sorti i genetske baštine kultiviranog bilja.

Ovakve razmjene rijetko se organiziraju u Hrvatskoj, a privlače velik broj vrtlara hobista, ekoloških poljoprivrednika i svih onih koji brinu o tome što jedu. 

Pozivamo vas na razmjenu sjemena u nedjelju 9.12.2012. u prostorijama Zelene akcije, Frankopanska 1.

Program:
11:00-13:00: Otvorena rasprava - kako sačuvati genetske resurse Hrvatske
14:00-17:00: razmjena sjemena - svakako ponesite sjeme koje ste ove godine razmnožili!
15:00-16:00: Silvija Kolar Fodor: Zašto imati svoj biovrt
16:00-16:30: Sunčana Pešak: Povijest u sjemenci
16:30-17:00: projekcija filma Resilient seed

Prema projekcijama FAO u svijetu je u posljednjih 100 godina izgubljeno 90 % domaćih sorata naših kultiviranih vrsta. Organiziranjem razmjene sjemena želimo ukazati na potrebu očuvanja onoga što je još ostalo i dati praktičan i konkretan doprinos očuvanju naših vlastitih genetskih resursa.

U Hrvatskoj djeluje više udruga, grupa i pojedinaca koji rade na očuvanju i unaprjeđenju genetskog naslijeđa. Ideja je da se okupimo, upoznamo, razmjenimo iskustva i raspravimo kako možemo zajednički djelovati i pomoći jedni drugima. Na razmjeni mijenjamo prvenstveno sjeme za sjeme ali biti će i uzgajivača koji kroz svoje udruge mijenjaju manje količine sjemena za donaciju pa nećete biti zakinuti niti ako ste početnik.

Na predavanju Silvije Kolar Fodor čuti ćete više o tome zbog čega je važno uzgajati vlastitu hranu i čuvati sjeme u vlastitom vrtu. Predavanje Povijesti u sjemenci Sunčane Pešak govori o tome kako su se razvijale kultivirane vrste, kako su dolazile u naše krajeve i koje poruke možemo izvući pogledom u prošlost poljoprivrede.

Obični ljudi, seljaci tisućljećima su uzgajali sjeme na vlastitim gospodarstvima i stvorili svu raznolikost naše hrane. U filmu Resiliant seed upoznat ćete neke od boraca za pravo da se takvi obićaji očuvaju i danas intervjuirane tijekom akcije u Brusselesu 2011. 

05.12.2012. 17:27:00
http://metro-portal.hr/dodjite-na-razmjenu-sjemena-u-zelenu-akciju/75264/