Metro-portal.hr

objavljeno 29.10.2023. 10:01:00
FESTIVALI

Dodjelom nagrada zaključen je 21. Festival prvih

Jednako vrijedne nagrade dodijeljene su dvjema autoricama radova pristiglih na festivalski natječaj

21. Festival prvih
21. Festival prvih (Arhiva)

Dodjelom nagrada službeno je zaključeno 21. izdanje Festivala prvih koji se od 23. do 28. listopada održao u Centru KNAP i Kulturno informativnom centru (KIC). Ovogodišnje izdanje bogatim je izložbenim i filmskim te edukativno-radioničkim programom odgovorilo na središnju temu (Ne)vidljive žene.

Odlukom tročlanog stručnog žirija u sastavu povjesničarke umjetnosti Marte Banić, umjetnice Helene Klakočar te etnologinje i kulturne antropologinje Suzane Marjanić, jednako vrijedne nagrade dodijeljene su dvjema autoricama radova pristiglih na festivalski natječaj.

Za eksperimentalni izložak pod nazivom 'Verdigris: o ženskom radu i umjetnosti' nagrađena je Kristina Kamala Babina, čiji rad svjedoči pretpočecima ženskog poduzetništva u okviru proizvodnje kemijske supstance verdigris značajne u farmaceutskoj industriji, ali i procesu emancipacije žena u francuskoj pokrajini Languedoc u 18. stoljeću.

"Minimalistički postav te čist i jasan koncept rada vizualno privlačnim objektima u prostoru otvara mnoga veoma bitna pitanja o uvjetima ženskog rada, ulozi žena u reprodukciji i prenošenju znanja, kao i nerijetko nevidljivoj povijesti ženskog poduzetništva", stoji u obrazloženju žirija.

Festivalska nagrada dodijeljena je i Ivani Papić koja se predstavila multimedijalno-istraživačkim projektom 'Glas divljeg oraha' tematizirajući vlastito žensko naslijeđe iz Dalmatinske zagore u selu Prgomet kroz šaptom recitiranu poeziju uspoređujući patrijarhat s invazivnim i teško iskorjenjivim divljim orahom.

"Kao odgovor na konceptualnu postavku festivala - (ne)vidljive žene, rad se pojavljuje kao slojevito međugeneracijsko žensko višeglasje koje kroz ambivalentnu metaforu divljeg oraha širi pitanje prava žena preko trećeg vala feminizma i na pitanje prava svih drugih, odnosno prirode", obrazložile su članice stručnog žirija.

Nagradu publike osvojila je Marela Kovačević Đukez za avangardni performans 'Odavanje' koji propituje međuodnos (ne)vidljivosti i korisnosti putem zdjelice koju njezina praznina simbolično čini korisnom.

Svrhovit i poticajan šesterodnevni program 21. Festivala prvih danas će, s početkom u 17 sati u Dokukinu KIC, zaokružiti ciklus eksperimentalnih filmova 'Nevidljive'. Riječ je o izboru ženskog eksperimentalnog filmskog stvaralaštva Kino kluba Zagreb kojemu je cilj reagirati na marginalizaciju eksperimentatorica u domaćoj filmskoj povijesti. Nakon projekcija održat će se razgovor s autoricama te još jednom naglasiti važnost rodne ravnopravnosti i vidljivosti žena u svim sferama društveno-umjetničkog djelovanja. 

29.10.2023. 10:01:00
http://metro-portal.hr/dodjelom-nagrada-zakljucen-je-21-festival-prvih/144435/