Metro-portal.hr

objavljeno 24.06.2019. 14:01:00
NAJAVE

Dodjela Nagrade Nada Dimić

Nagrada Nada Dimić sastoji se od kamene kocke, onakve kakvima su popločane gradske ulice

Dodjela Nagrade Nada Dimić
Dodjela Nagrade Nada Dimić (Udruga Domino)

Fond za druge već treću godinu za redom dodjeljuje Nagradu Nada Dimić - nagradu građana i građanki za građane i građanke zaslužne za bolje društvo.

Uskoro ćemo istu moći nazivati tradicionalnom, a sve je krenulo kao protestni odgovor kada je 2017. gradonačelnik Bandić nekad uglednu Nagradu Grada Zagreba izručio autoru filma "Jasenovac - istina", filmu koji vrvi falsifikatima i revizionistički prikazuje povijest tog logora smrti. Tada smo međutim shvatili da Zagrebu, kao i cijeloj zemlji nedostaje priznanje koje bi stimuliralo umjetnička djela i kulturne inicijative koji protestiraju, provociraju i ruše konvencije i tabue. Namjerno preferiramo umjetničke i kulturne prakse koje djelom i aktivizmom mijenjaju svijet. Na bolje.

Tako su prve, 2017. godine, dobitnici Nagrade Nada Dimić bili multimedijalni umjetnici, feministkinja Sanja Iveković, s naglaskom na njeno dugoročno umjetničko čitanje nasljeđa revolucionarke Rose Luxemburg, i svestrani vizualni umjetnik Igor Grubić s naglaskom na poetski dokumentarni film "Spomenik" posvećen srušenim, zapuštenim i u zaborav gurnutim spomenicima NOB-u. Prošle, 2018. godine, nagradu su dobili režiser Oliver Frljić za predstavu Šest likova traže autora i novinarka Sanja Despot za seriju tekstova na portalu faktograf.hr o pozadini organiziranog otpora Istanbulskoj konvenciji u čijem skrivenom središtu djeluje čudna sprega vjerskog fundamentalizma i političke moći.

Nagrada Nada Dimić sastoji se od kamene kocke, onakve kakvima su popločane gradske ulice, a svaka veća pučka pobuna protiv diskriminacije, eksploatacije i nepravde koristi ih kao "ulične projektile" u obračunu s represivnom mašinerijom. Drugi je dio nagrade novčani (ove godine 7.500 kuna svakome od dobitnika), a dobitnici ga, ako žele, mogu proslijediti nekoj drugoj, mlađoj grupi ili pojedincu/pojedinki u kojima prepoznaju umjetničke i društvene vrijednosti koje i sami zastupaju. Do sada su drugu liniju "Nade" dobili šibenski festival FALIŠ, filmski režiser Miroslav Sikavica, Ženska mreža Hrvatske i Mreža antifašistkinja Zagreb.

Žiri se svake godine nanovo formira i to od dobitnika prošlogodišnje nagrade, pa je tako ove godine radio u sljedećem sastavu: Sanja Despot, Oliver Frljić, Daria Bokulić (MAZ), Nela Pamuković (ŽMH) i Vesna Kesić (Fond za druge).

A tko su dobitnici i dobitnice "Nade" 2019. saznat ćete 26. 6. u 19 sati na Trgu žrtava fašizma (ispred HDLU) gdje vas s veseljem očekujemo.

Fond za druge pokrenuli su Zvonimir Dobrović i Bruno Isaković u svrhu prikupljanja sredstava za potporu umjetničkim i aktivističkim projektima i edukaciju pojedinaca čiji rad i ideje pružaju nadahnuće i osnaživanje projekata unutar vlastitih zajednica. Više informacija o fondu i kako postati donator možete pronaći na www.fund4others.org

24.06.2019. 14:01:00
http://metro-portal.hr/dodjela-nagrade-nada-dimic/119197/