Metro-portal.hr

objavljeno 20.09.2020. 14:01:00
SHOW MUST...

Dodjela Emmyja ove godine virtualno i uživo

Bez crvenog tepiha, bez glamuroznih zvijezda u publici i bez "Igara prijestolja" - ovogodišnji Emmyji bit će radikalno drugačiji od prethodnih, ali su producenti učinili sve da se održi prva velika holivudska dodjela

72. Emmy
72. Emmy (Arhiva)

Komičar Jimmy Kimmel bit će domaćin 72. ceremonije dodjele Emmyja u nedjelju i vodit će je iz praznog kazališta u Los Angelesu, u kojem su mjere kretanja još uvijek strogo ograničene. Nominirani će ceremoniju pratiti iz svojih domova.

Organizatori potiču dobitnike da budu kreativni u govorima i opušteni, pa su tako pozvani da budu u pidžamama umjesto u haljinama i odijelima.

"Gledanost Emmyja godinama pada. Ako ništa drugo, ovo je prilika da se stvari malo prodrmaju, da dodjela bude kao nikada prije. Pa čak i ako ispadne potpuna katastrofa, bit će barem zanimljiva katastrofa. I to je zbilja ono što svi žele u 2020.", kazao je Libby Hill, urednik televizijskih nagrada IndieWirea.

Najviše nominacija, i to nevjerojatnih 26, imaju "Čuvari" HBO-a, većinom u kategorijama mini serija.

Jeziva adaptacija stripa koja se prikazuje od listopada obračunava se s povijesnim američkim rasizmom, policijskim nasiljem čak i nošenjem maski.

Serija je oduševila kritičare i publiku.

"Čuvari govore o trenutku u kojem živimo", kaže Hill, koji seriji predviđa mnogo nagrada.

Tko će naslijediti "Igre prijestolja"?

Budući da je završila HBO-ova serija "Igre prijestolja", rekorder po broju dobivenih Emmyja, borba za nagrade u kategoriji dramskih serija bit će puno napetija.

"Olakšanje je za HBO da imaju (seriju) 'Nasljeđe' u pravo vrijeme", rekao je kolumnist Deadlinea Pete Hammond.

Serija o moćnoj obitelji koja upravlja medijskim carstvom dobila je Emmy za prvu sezonu, a sada je za drugu nominirana u 18 kategorija.

Jednak broj nominacija dobila je i Netflixova serija "Ozark", mračna priča o pranju novca na američkom srednjem zapadu.

Netflixove su serije dobile rekordnih 160 nominacija, pa se tvrtka nada da prvi put osvojiti i neke od glavnih nagrada.

Iza njih vrebaju serija o britanskoj kraljevskoj obitelji "Kruna" te "The Mandalorian" koji se nastavlja na Ratove zvijezda, a već je ovoga tjedna osvojio pet Emmyja u tehničkim kategorijama za kompaniju Disney+.

Emmy susreće Velikog brata

Glavni kandidati za najbolju komediju su prijašnja pobjednica "Čudesna gospođa Maisel", priča o kućanici koja postane standup komičarka, te "Schitt's Creek", kanadska serija koja je u petoj sezoni, a dosad nije imala nijednu nominaciju. Postala je hit nakon što je potpisan ugovor s Netflixom za emitiranje zadnje sezone.

Glasači "znaju da je to zadnja prilika serije. To je velika šansa", navodi Hammond.

Više od trećine svih nominacija osvojili su crni glumci, a nagradu za životno djelo dobit će Tyler Perry.

Afroamerički mogul zabavne industrije poznat je kao zagovornik veće raznolikosti u Hollywoodu i platio je troškove pogreba žrtava policijskog nasilja, uključujući i Georgea Floyda.

Očekuje se da će mnogi govornici na dodjeli govoriti o rasizmu, dok će iznimno liberalni Hollywood vjerojatno kritizirati Donalda Trumpa.

Tema nekih od dobitnika na ceremoniji, koju Kimmel najavljuje kao "Emmy susreće Velikog brata", vjerojatno će biti i pandemija koja je osobito teško pogodila Sjedinjene Države.

20.09.2020. 14:01:00
http://metro-portal.hr/dodjela-emmyja-ove-godine-virtualno-i-uzivo/127575/