Metro-portal.hr

objavljeno 10.03.2011. 20:56:16
NEZADOVOLJSTVO POTPOROM

Dodik zbog Divjaka ponovo prijeti otcjepljenjem Republike Srpske

Predsjednik Republike Srpske ponovo je zaprijetio otcjepljenjem toga entiteta od Bosne i Hercegovine

Fotografija vijesti

Dodik je kao razlog naveo nezadovoljstvo potporom što su je vlasti BiH pružile umirovljenom generalu Armije BiH Jovanu Divjaku, prenosi Hina. Dodik je na konferenciji za novinstvo održanoj u Banjoj Luci optužio člana predsjedništva BiH Željka Komšića i ministra vanjskih poslova Svena Alkalaja za samovolju zbog njihova odlaska u Beč i angažiranja kod austrijskih vlasti da se generala Divjaka pusti iz ekstradicijskog pritvora.

Kazao je kako takvi postupci državnih dužnosnika u korist osumnjičenih za ratne zločine vrijeđaju bosanske Srbe. "Možda bi najbolje bilo da ih mi (RS) oslobodimo svoje prisutnosti ovdje (u BiH). No ukoliko se to dogodi mi nećemo tek tako otići nego ćemo sa sobom ponijeti RS", izjavio je Dodik.

Kazao je kako je uvjeren da će se to jednoga dana i dogoditi te kako će se svim silama zalagati da se to i dogodi kada se steknu potrebni uvjeti. Dodik je zbog "slučaja Divjak" oštro napao i visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH Valentina Inzka, koji se kod sutrijskih vlasti također zauzeo za generala uhićenog u Beču 3. ožujka po srbijanskoj tjeralici.

"Ovo je sluganstvo i navijačka politika koju pokazuje visoki predstavnik kao i njegovi prethodnici", ocijenio je Dodik, zaprijetivši kako će stoga od policije RS zatražiti da, ukoliko bude u prilici, uhiti Divjaka i izruči ga Srbiji.

Glasnogovornik Ureda visokog predstavnika (OHR) Mario Brkić je, reagirajući na Dodikove optužbe, izjavio kako će Inzko kontaktirati koga i kada on želi. "Visoki predstavnik je također uvjeren da će austrijsko pravosuđe postupati sukladno zakonima a ne na temelju medijskih izjava", kazao je Brkić.

10.03.2011. 20:56:16
http://metro-portal.hr/dodik-zbog-divjaka-ponovo-prijeti-otcjepljenjem-republike-srpske/56341/