Metro-portal.hr

objavljeno 06.12.2010. 22:01:04
SUSRET U BIH

Dodik pozvao Hrvate da se vrate u Republiku Srpsku

Milorad Dodik kaže da je spreman doći bilo kamo u Hrvatsku kako bi razgovarao s izbjeglim ljudima o mogućnostima povratka

Ivo Josipović i Milorad Dodik
Ivo Josipović i Milorad Dodik (Cropix)

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik u ponedjeljak je u Banja Luci pozvao Hrvate izbjegle iz RS-a da se vrate i zajamčio im sigurnost. Dodik je to rekao u izjavi za novinare nakon sastanka s hrvatskim predsjednikom koji je u posjet Banjoj Luci stigao kako bi primio nagradu za osobu godine koju su mu dodjelile banjolučke Nezavisne novine u izboru svojih čitatelja.

Dodik je izrazio spremnost da dođe bilo kamo u Hrvatsku kako bi razgovarao s ljudima izbjeglim iz ovog područja i njihovim udrugama, o mogućnostima koje im može osigurati Republike Srpska, te izrazio očekivanja da će se osigurati i povratak Srba izbjeglih iz Hrvatske.

Dodik je rekao kako se razgovaralo i o gospodarskim pitanjima budući da je RH jedan od najvažnijih vanjskotrgovinskih partnera RS, s kojom je u ovoj godini u odnosu na prošlu gospodarska razmjena povećana za 25 posto. "Mislim da je uočljivo kako se to snažno podiglo nakon prvog posjeta predsjednika Josipovića", kazao je Dodik.

Josipović je ponovio da su njegovi današnji susreti u Banjoj Luci potvrda da sve političke elite u regiji danas u prvom redu moraju raditi na pomirenju i uspostavi demokratskih odnosa te na izgradnji uvjeta da se svatko može vratiti svojem domu. Napomenuo je kako i RS i BiH i Hrvatska imaju još puno toga za napraviti kako bi omogućile povratak svakome tko to želi i to na način da to bude održivo.

Josipović je istaknuo kako će dolazak Dodika i njegov razgovor s udrugama koje brinu o povratku izbjeglica u Posavinu, ali i cijelu RS, biti vrlo važan korak te potvrdio da Hrvatska čini i da će činiti ubuduće sve da se vrate sve izbjeglice bez obzira na nacionalnost.

Na novinarsko pitanje da prokomentira nagradu koju će večeras dobiti, Josipović je rekao kako je ponosan na to. Izrazio je uvjerenost kako činjenica da će se na svečanosti okupiti mnoštvo političara i diplomata iz različitih zemalja, ali i kulturnih i drugih djelatnika, svjedoči o tome da to nije nagrada samo za njega, već za sve ljude koji misle isto.

BiH ne može biti samo građanska ili samo etnička država

Dodik je danas u Banja Luci izjavio i kako Bosna i Hercegovina može postojati kao zajednica naroda i građana, ali ne može biti samo građanska ili samo etnička država. Novinari su zatražili da prokomentira nedavnu tvrdnju Borisa Tadića kako je Dodikova izjava da je BiH nepovratno podijeljena zapravo poziv na učvršćenje BiH i bolju suradnju između njezinih triju konstitutivnih naroda i entiteta.

Dodik je odgovorio kako oblik uređenja BiH ne mora biti sigurno jamstvo njezina opstanka. "Svatko tko dobro poznaje stanje u BiH dijeli moje stajalište da je ona podijeljena i da mora naći način da uredi svoju budućnost", rekao je Dodik.

Ponovio je da on nije za BiH kao zemlju s centralističkim uređenjem jer ona sigurno nije jamstvo dobrog života svih građana koji žive na njezinom teritoriju. Ustvrdio je kako bi BiH koja bi na pravi način ostvarivala prava konstitutivnih naroda i njihovu političku i teritorijalnu sigurnost mogla biti održiva dodavši kako pod tim podrazumjeva decentraliziranu zemlju u kojoj će vlasti odražavati interese ljudi koji žive na ovim prostorima.

"BiH može biti zajednica naroda i građana, ali sigurno ne može biti samo građanska ili samo etnička zajednica", kazao je Dodik. (hina/metro-portal)

06.12.2010. 22:01:04
http://metro-portal.hr/dodik-pozvao-hrvate-da-se-vrate-u-republiku-srpsku/52305/