Metro-portal.hr

objavljeno 30.05.2010. 20:23:42
PORUKA MIRA

Dodik osudio zločine vojske Republike Srpske

Hrvatski predsjednik, premijer Republike Srpske i predsjednik SDA Sulejman Tihić odali su počast hrvatskim žrtvama ubijenim u srpnju 1992. godine u Briševu kod Prijedora

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Danijel Soldo/CROPIX)

Trojica čelnika položili su vijence i zapalili svijeće na spomen ploči u mjesnoj crkvi, jedinom javnom mjestu obilježavanja masakra počinjenog nad 68 civilnih žrtava, od kojih je najmlađa imala 14, a najstarija 81 godinu.

Za taj zločin, za koji se sumnjiče pripadnici vojske Republike Srpske i srpskih paravojnih postrojbi, dosad nitko nije odgovarao. "Svi koji su počinili zločin moraju odgovarati. I za ovaj zločin ubojstvo nevinih civila mora se odgovarati", rekao je Dodik u izjavi novinarima. Pozvao je sve pravosudne institucije da odrade posao onako kako treba, i da se svi počinitelji zločina i u Briševu, i drugdje, privedu pravdi.

Premijer srpskog entiteta dodao je da mu je čast što je s Josipovićem u Briševu, kao i na mjestima stradanja srpskih i bošnjačkih civila, kako bi zajedno poslali poruku da se takvo što na ovim prostorima više ne ponovi i da je počela nova era na zapadnom Balkanu.

I predsjednik Josipović smatra važnim da su u Briševu svi zajedno, bez obzira na vjeru i naciju. "To je poruka mira, ljubavi, zalog budućnosti za mlađe generacije", istaknuo je hrvatski predsjednik.

Tihić je poručio da žrtve u cijeloj BiH obvezuju političare da vode odgovornu politiku i da se zlo zločina više ne ponovi. "Moramo se svi obvezati i drago mi je da se danas o tome govori, da se odgovorni za zločine privedu licu pravde i da učinimo sve da bi nestale pronašli i dostojanstveno pokopali", rekao je Tihić.

Na obilježavanju počasti žrtvama Briševa bili su i predsjednik Republike Srpske Rajko Kuzmanović, visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Valentin Inzko i biskup banjolučki Franjo Komarica. (hina/metro-portal)

30.05.2010. 20:23:42
http://metro-portal.hr/dodik-osudio-zlocine-vojske-republike-srpske/41318/