Metro-portal.hr

objavljeno 04.02.2008. 22:13:54

Dodijeljene španjolske filmske nagrade Goya

Najbolji redatelj
Najbolji redatelj (Reuters)

Nagrada Goya koju dodjeljuje Španjolska filmska akademija, pripala je malo poznatom filmu iz nezavisne produkcije ‘La Soledad’ (Samoća) katalonskog redatelja Jaimea Rosalesa. La Soledad je priča o pokušajima razvedene majke i jedne udovice da ovladaju vlastitim životima, i nagrađen je u kategorijama za najbolji film, najboljeg redatelja i najboljega novog glumca (Jose Luis Torrijo).

Redatelj Rosales je primajući nagradu kazao da je to povijesni trenutak za španjolski film, jer nikada dosad Akademija nije dodijelila nagradu čudnom i radikalnom filmu. Svoje je kolege pozvao da budu originalni kako su to znali biti slavni španjolski nadrealisti Luis Buñuel i Salvador Dali.

DobitniciNajbolja glumica je Maribel Verdu s ulogom u filmu ‘Siete Mesas de Billar Frances’ (Sedam stolova za francuski biljar) u režiji Gracije Querejete.
Goyu za najboljeg glumca osvojio je Alberto San Juan za ulogu u ‘Bajo las Estrellas’ (Ispod zvijezda). Prestižne španjolske nagrade dodijeljene su 22. puta.
Nagrade Goya dodijeljene su 22. puta. Film ‘La Soledad‘ nije imao uspjeha kod publike, za razliku od favorita i kinematografske uspješnice ‘El Orfanato’ (Sirotište), trilera u režiji Juana Antonija Bayone, kojem je pripalo sedam Goya, uz ostalo za najboljeg novog redatelja, scenarij i najbolje specijalne efekte. Najbolja glumica  je Maribel Verdu s ulogom u ‘Siete Mesas de Billar Frances’ u režiji Gracije Querejete.   Goyu za najboljeg glumca dobio je Alberto San Juan za ulogu u filmu ‘Bajo las Estrellas’.

Piše: HINA/METRO
04.02.2008. 22:13:54
http://metro-portal.hr/dodijeljene-spanjolske-filmske-nagrade-goya/2223/