Metro-portal.hr

objavljeno 16.11.2010. 14:18:11
DAN TOLERANCIJE

Dodijeljene Nagrade "Luka Ritz - Nasilje nije hrabrost"

VIDEO - Kristijan Vincetić i Pavle Škoko Gavranović primjeri su kako se boriti protiv nasilja među mladima koje nas nažalost sve više okružuje

Pavle Škoko Gavranić i Kristijan Vincetić
Pavle Škoko Gavranić i Kristijan Vincetić (Dragan Matić/Cropix/Infopunkt)

Nagrade "Luka Ritz - Nasilje nije hrabrost" uručene su danas, na Međunarodni dan tolerancije, Pavlu Škoki Gavranoviću, učeniku Osnovne škole Lovre pl. Matačića, te Kristijanu Vincetiću, učeniku zagrebačke Željezničke tehničke škole, u zagrebačkoj Staroj gradskoj vijećnici. Nagrade su im na prigodnoj svečanosti uručili gradonačelnik Milan Bandić i predsjednik Gradske skupštine Boris Šprem.

Kristijan Vincetić je nagradu dobio jer je, kako stoji u obrazloženju, svojim primjerom pridonio afirmaciji moralnih vrijednosti i međusobnom poštovanju prema učenicima. Ustrajno se i hrabro borio s ograničenjima svoje invalidnosti, te je postigao velike uspjehe i rezultate na više područja (uzoran učenik, sportaš i inovator). Kao hrvatski paraolimpijac u plivanju sudjelovao je na Paraolimpijadi u Pekingu 2009., osvojio je zlatnu medalju na Europskom prvenstvu na Islandu i dvije brončane medalje na Svjetskom prvenstvu u Rio de Janeiru. S grupom mladih inovatora na Smotri INOVA mladi 2010. osvojio je zlatno odličje i posebnu nagradu.

Pavle Škoko Gavranović je za svoj uzrast pokazao iznimnu osjetljivost za probleme nasilničkog ponašanja među učenicima te inicirao i aktivno sudjelovao u akcijama suzbijanja i prevencije takvog ponašanja. Kao predstavnik Vijeća učenika u posljednje tri godine znatno je pridonio zaustavljanju nasilja te miroljubivom i kreativnom ozračju svoje školske sredine.

Ističući da prvi put dodjeljuju javno priznanje Grada Zagreba Nagradu "Luka Ritz - Nasilje nije hrabrost", Šprem je rekao da se nikada ne smije prestati govoriti protiv nasilja. Istaknuo je kako, nažalost, potvrdu tome imamo i danas jer se nasilje ponovilo u Gradištu kod Županje gdje je 17-godišnji Miroslav Tunjić preminuo jer je pretučen, ostavljen na cesti, a na njega je naletio osobni automobil i pri tom ga usmrtio.

Naglasio je kako je Luka Ritz "novi simbol mladoga života našeg doba, koji je prekinut kukavičlukom i obiješću nekih njegovih vršnjaka - antiuzora mladih našega doba".

Milan Bandić rekao je kako ime Luke Ritza i nedavno otvorenog istoimenog Savjetovališta protiv nasilja djece i mladih postalo, ne samo u Zagrebu, simbol otpora svakom nasilju, diskriminaciji i netrpeljivosti, posebno među mladom populacijom. Ukazao je na obavezu odgojnih ustanova te medija, kulturnih ustanova i tijela vlasti da se na svakom mjestu i u svakoj prigodi suprostavljaju nasilju.

Zahvalivši na nagradi, Pavle Škoko Gavranović je kazao, poslavši poruku svima koji su bili ili jesu žrtve nasilja, da "budu snažni, te da znaju kako se nasilje može suzbiti samo razumijevanjem i tolerancijom, a ne dodatnim nasiljem". Kristijan Vincetić zahvalio je svima, a posebno Željezničko tehničkoj školi koja ga je predložila za nagradu.

U prigodnom programu učenica Gimnazije Lucijana Vranjanina Lina Malek pročitala je pjesmu učenika Božidara Merlea "Nastavite bez mene dalje", a u glazbenom programu nastupili su učenici Glazbenog učilišta "Elly Bašić" te bubnjari Škole "Lovre pl. Matačića".

Dodijeli nagrada su nazočili i roditelji Luke Ritza - Suzana i Reno Ritz, saborska zastupnica SDP-a Milanka Opačić, državni tajnik Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa Želimir Janjić te predstavnici Ureda pravobraniteljice za zaštitu djece, potpredsjednici zagrebačke Gradske skupštine i dr.

Suzana Ritz je rekla da je nagrada otišla u prave ruke. Upitana o događaju u Županji rekla je da će Savjetovališta protiv nasilja djece i mladih "Luka Ritz" pomoći u svakoj mjeri koja bude od njih zatražena. Smatra da na današnji dan treba puno više pozornosti dati mladim ljudima, jer je to njihov dan. Smatra kako je Nagrada "Luka Ritz - Nasilje nije hrabrost" opravdana ako bar jedno dijete odustane od nasilja i ako sam krene promicati pozitivne vrijednosti. (hina/metro-portal)

16.11.2010. 14:18:11
http://metro-portal.hr/dodijeljene-nagrade-luka-ritz-nasilje-nije-hrabrost/51285/