Metro-portal.hr

objavljeno 13.07.2012. 19:06:00
ČESTITAMO

Dodijeljene državne nagrade za znanost

Nagrade se u sklopu pojedinačnih područja znanosti dodjeljuju u četiri kategorije

Državna nagrada za znanost
Državna nagrada za znanost (Arhiva)

Odbor za podjelu državnih nagrada za znanost, na danas održanoj sjednici pod predsjedanjem zamjenika predsjednika Odbora Valtera Boljunčića, donio je odluku o dodjeli državnih nagrada za znanost za 2011., kojom je ukupno dodijeljeno 29 znanstvenih nagrada, za što je u državnom proračunu izdvojeno 1.130.000 kuna.

"Na temelju prijedloga prihvaćanja Odluke stručnih povjerenstava o predloženim kandidatima za državnu nagradu za znanost, Odbor je donio Odluku o dodjeli državnih nagrada za znanost za 2011. iz područja prirodnih, biomedicinskih, tehničkih, biotehničkih, društvenih i humanističkih znanosti", ističe se u priopćenju.

Nagrade se u sklopu pojedinačnih područja znanosti dodjeljuju po kategorijama: nagrada za životno djelo, godišnja nagrada za znanost, godišnja nagrada za popularizaciju i promidžbu znanosti te godišnja nagrada znanstvenim novacima. Ukupno je za 2011. godinu dodijeljeno 29 znanstvenih nagrada, za što je u državnom proračunu izdvojeno 1.130.000 kuna.

Nagradom za životno djelo u području prirodnih znanosti nagrađen je umirovljeni redoviti profesor Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu Vitomir Šunjić, u području biomedicinskih znanosti redoviti profesor u trajnom zvanju Medicinskog fakulteta Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku Filip Čulo, a u području tehničkih znanosti umirovljeni redoviti profesor Tehničkog fakulteta Sveučilišta u Rijeci Elso Kuljanić.

U području biotehničkih znanosti nagrade su dodijeljene umirovljenom redovitom profesoru u trajnom zvanju Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu Bogdanu Cvjetkoviću, u području društvenih znanosti umirovljenom redovitom članu HAZU-a Davorinu Rudolfu, te u području humanističkih znanosti umirovljenoj znanstvenoj savjetnici Staroslavenskog instituta u Zagrebu Anici Nazor.

Godišnjom nagradom za znanost nagrađeni su u području prirodnih znanosti znanstveni suradnik Instituta "Ruđer Bošković" u Zagrebu Tomislav Domazet-Lošo i redoviti profesor Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu Hrvoje Šikić, a u području biomedicinskih znanosti redoviti profesor Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu Miloš Judaš, izvanredna profesorica Instituta za oceanografiju i ribarstvo u Splitu Ivona Mladineo i redovita profesorica u trajnom zvanju Stomatološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu Zrinka Tarle.

U području tehničkih znanosti nagrađeni su viši znanstveni suradnik Fakulteta kemijskog inženjerstva i tehnologije Sveučilišta u Zagrebu Hrvoje Kušić i redoviti profesor Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu Ivan Petrović; u području biotehničkih znanosti redovita profesorica u trajnom zvanju Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu Kata Galić i redoviti profesor u trajnom zvanju Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu Daslav Hranueli, a u području društvenih znanosti izvanredni profesor Kineziološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu Goran Marković, te znanstveni suradnici, docent Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu Josip Mikulić i redoviti profesor u trajnom zvanju Ekonomskog fakulteta Svečilišta u Zagrebu Darko Prebežac.

U području humanističkih znanosti nagrade su pripale docentu Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu Hrvoju Gračaninu, redovitoj profesorici Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu Mileni Žic-Fuchs, te izvanrednom profesoru Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu Predragu Markoviću.

Odlukom Odbora Godišnjom nagradom za popularizaciju i promidžbu znanosti u području prirodnih znanosti nagrađena je docentica Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Splitu Željka Fuchs, u području biomedicinskih znanosti subspecijalist iz socijalne psihijatrije, docent Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu Veljko Đorđević, te u području tehničkih znanosti docent Arhitektonskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu Zlatko Karač.

U području biotehničkih znanosti nagrađeni su izvanredna profesorica Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu Verica Dragović-Uzelac te, u području humanističkih znanosti, redoviti profesor Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu Damir Agičić.

Dodijeljena je i Godišnja nagrada znanstvenim novacima kojom su nagrađeni znanstvena novakinja Imunološkog zavoda d.d. u Zagrebu Marija Brgles u području prirodnih znanosti, znanstvena novakinja Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci Marina Babić Čač u području biomedicinskih znanosti, te znanstveni novak Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Splitu Dino Lovrić u području tehničkih znanosti. U području biotehničkih znanosti nagrađena je znanstvena novakinja Prehrambeno-tehnološkog fakulteta Osijek Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku Stela Jokić.

Svečana dodjela državnih nagrada za znanost održat će se u Hrvatskom saboru prigodom obilježavanja Dana neovisnosti.

 


13.07.2012. 19:06:00
http://metro-portal.hr/dodijeljene-drzavne-nagrade-za-znanost/72591/