Metro-portal.hr

objavljeno 22.11.2020. 08:31:38
NAGRADE

Dodijeljena Nagrada Janka Polića Kamova

Neven Ušumović dobitnik je ovogodišnje Nagrade Janko Polić Kamov Hrvatskog društva pisaca za najbolje književno djelo na hrvatskome jeziku, za zbirku kratkih priča ‘Zlatna opeklina’

Nagrada Janko Polić Kamov
Nagrada Janko Polić Kamov (Arhiva)

Takvu je odluku, nakon pročitanih 97 knjiga pristiglih na natječaj, donijelo prosudbeno povjerenstvo u kojemu su ove godine bili Nikola Petković, Andrea Zlatar Violić i Velid Đekić.

Proglašavajući laureata, predsjednik prosudbenog povjerenstva Nikola Petković istaknuo je kako mu nikada nije bilo ljepše i teže sudjelovati u žiriju književnoga natječaja, koji je ove godine, kako je rekao, bio preplavljen knjigama koje je bilo užitak čitati.

- Donositi odluke do 30 bilo lako, ali sve ispod bilo je kao da nam netko reže dio tijela, a odricanje kod zadnjih 12. U tom smislu, bili smo emotivni žiri, rekla je Zlatar Violić.

Đekić se složio da je odluku bilo teško donijeti, 'ali pogriješiti nismo mogli jer su sve knjige odlične i dobre, i koju god da smo izabrali bilo bi utemeljeno i argumentirano'.

Knjiga Nevena Ušumovića 'Zlatna opeklina' (Sandorf, 2019.) zbirka je kratkih priča podijeljena, kako je rekao Petković čitajući obrazloženje žirija na online proglašenju, 'na stranu 'a' i stranu 'b' kazete, čiji su lutajući motivi tranzicijski kaos, postsocijalistička farsa, turizam u Istri kao grana sviju grana onoga što je ostalo od privrede, te nedosanjani snovi mladosti koja je prekinuta ratom, raspadom i rasulom vrijednosti koje su preko noći nestale, a niti jedne fiksne ih nisu uspjele zamijeniti'.

- Osim što je epitaf anomiji, ova je knjiga intertekstualni i metatekstualni dokument u kojemu se, tehnikom palimpsesta autor odužuje bardovima poluotoka kao što su to Fulvio Tomizza, Vladimir Nazor dok se mitopoetika narativa gradi na načelima prevrednovanja vrijednosti. Pisana izbrušenim, cizeliranim stilom, Ušumovićeva knjiga štivo je samozatajnog erudita koje spada u sam vrh suvremene književnosti te zaslužuje punu pažnju čitateljske publike, rekao je Petković.

Ušumović je zahvalio prosudbenom povjerenstvu na nagradi, svim finalistima na sudjelovanju u tome vrijednom natječaju, svojem nakladniku Sandorfu, obitelji i kolegama, a posebno svim svojim čitateljima i čitateljicama 'zahvaljujući kojima ova knjiga živi', te svojim 'Umažankama i Umažanima, od kojih su neki i ušli u ovu knjigu'.

- Kamov i Rijeka meni su jako bitni toposi, bitna mjesta koja su se dodjelom ove nagrade našla u središtu moje intimne mitologije', poručio je dobitnik.

Neven Ušumović rođen je 1972. u Zagrebu, a odrastao u Subotici. Na Filozofskom fakultetu u Zagrebu diplomirao je filozofiju, komparativnu književnost i hungarologiju, studirao turkologiju. Kao knjižničar radi od 1996. godine u Knjižnicama grada Zagreba, a od 2002. godine u Gradskoj knjižnici Umag.

Objavio je u Zagrebu zbirke priča '7 mladih' (1997.), 'Makovo zrno' (2009.) i 'Rajske ptice' (2012.) te roman 'Ekskurzija' (2001.). Izbor priča 'U stočnom vagonu' objavljen mu je u zasebnoj knjizi 2014. godine u Beogradu. Uvršten je u američke antologije Best European Fiction i Zagreb Noir.

Nagrada Janko Polić Kamov dodjeljuje se od 2014. godine za najbolje književno djelo (roman, zbirka kratkih priča, poezija, drama), čije prvo izdanje mora biti objavljeno na hrvatskome jeziku i izdano kod izdavača registriranog u RH.

Ove godine na natječaj je pristiglo 97 knjiga, od kojih su u finale ušle i prozne knjige Darka Cvijetića 'Što na podu spavaš' (Sarajevo, Zagreb: buybook) i Branislava Glumca 'Iza ugla, ogledalo' (VBZ), te pjesničke zbirke 'Zablaće' Stipe Grgasa i 'Stope u snijegu' Nade Topić, obje u izdanju MeandarMedie.

Uz potvrdu struke, nagrada laureatu donosi i novčani iznos od 10 tisuća kuna.

22.11.2020. 08:31:38
http://metro-portal.hr/dodijeljena-nagrada-janka-polica-kamova/128781/