Metro-portal.hr

objavljeno 05.11.2020. 13:01:00
SAVJETI

Dodaci prehrani koji čuvaju mozak

Mozak treba i čuvati, baš kao i ostatak tijela, pa evo popisa nekih od najvažnijih vitamina, minerala i dodataka koji će to raditi za vas

Što vam treba...
Što vam treba... (Arhiva)

Antioksidansi su važni za prehranu, no još više za zdravlje mozga... upravo iz tog razloga, evo popisa najvažnijih dodataka prehrani koji će vam čuvati mozak.

· Acetil-l-karnitin, 500 miligrama tri puta na dan antioksidans koji štiti stanice vašeg mozga od smrti. On ne izoštrava samo vaš um, žarište i pozornost, nego i ljudima koji boluju od blagog do umjerenog oblika Alzheimerove bolesti može pomoći poboljšati pamćenje.

• Citikolin, od 500 do 2000 miligrama na dan premda prijeporan, mozgu pomaže proizvoditi onaj neurotransmiter pamćenja, acetilkolin. Smatra se da citikolin poboljšava kognitivne sposobnosti. Može popraviti membrane živčanih stanica koje su već oštećene zbog traume, moždanog udara, štetnih tvari i starenja.

• Vitamin E, 2000 IU.

• DHA, 1000 miligrama tri puta na dan. Riblje ulje može pomoći ljudima s blagim kognitivnim oštećenjem i blažim oblicima demencije te poboljšati kratkoročno i radno pamćenje10.

• Folna kiselina, 0,8 miligrama na dan, B6, 20 miligrama na dan i B12, 0,5 miligrama na dan mogu smanjivanje volumena mozga svesti na najmanju mjeru, osobito u područjima pamćenja koja se često smanjuju kad je riječ o Alzheimerovoj bolesti11.

• L-metilfolat, 5,6 miligrama, metilkobalamin i N-acetil-cistein, 600 miligrama dokazano pomažu ljudima koji su zabrinuti zbog ranoga gubitka pamćenja ili onima koji su skloni slabim moždanim udarima u mozgu.

• Bioidentični estrogen - razgovarajte s liječnikom o riziku od raka dojke ili endometrija, kojem ste izloženi vi ili netko u vašoj obitelji. Ako ste već bolovali od raka dojke, jajnika ili endometrija, možda biste trebali potpuno izbjegavati hormone, ali o tome u konačnici odlučujete vi i vaš liječnik.

• Sibirski ginseng 625 miligrama jedanput na dan vašemu mozgu može pomoći oslobađati acetilkolin, neurotransmiter pamćenja, ali i zaštititi živčane stanice u vašemu mozgu.

• Ginkgo biloba od 120 do 240 miligrama na dan pomaže sredovječnim ljudima s blagim pritužbama na pamćenje. Pomaže i povisiti razinu acetilkolina te poboljšava pamćenje i pozornost.

• Cink, selen i alfa-tokotrienol pomažu spriječiti upalne promjene u mozgu »usisavajući« slobodne radikale koji mogu prouzročiti smrt stanica mozga tijekom Alzheimerove bolesti.

05.11.2020. 13:01:00
http://metro-portal.hr/dodaci-prehrani-koji-cuvaju-mozak/128476/