Metro-portal.hr

objavljeno 15.10.2011. 09:35:10
KAKO NASTAJE iPAD

Dobrodošli u iPad City

Novinar Metroa ekskluzivno je razgovarao sa zaposlenicima tvornice koja proizvodi dvije trećine svih iPada za Apple

Radnici nakon 12-satne smjene jure na partiju WoW-a
Radnici nakon 12-satne smjene jure na partiju WoW-a (Anthony Johnston / MWN)

Pokojni Steve Jobs često je opisivan kao ikona, vizionar i čarobnjak, no ako je to tako, Pi County je mjesto gdje se ta magija zapravo događa. Metro je posjetio Foxconnovu tvornicu i saznao kako se živi radeći najpopularniji gadget na svijetu, kolike su plaće, koliko se i kada radi, jede i spava, a što se radi u slobodno vrijeme.

Ogromna industrijska zgrada izgleda kao bijela kocka s rijetkim, uskim prozorima. Ova tvornica u gradiću Pi County u kineskoj provinciji Sečuan, siromašnoj i vrlo naseljenoj regiji jugozapadne Kine je u vlasništvu Foxconna, najvećeg svjetskog proizvođača elektronike - i u njoj se proizvodi dvije trećine svih iPada. "Velika je kao Monaco", ponosno kaže taksist. No, nije ni približno tako glamurozna: radnici rade 12 sati dnevno, 6 dana tjedno za 2 tisuće juana mjesečno (oko 315 dolara), s uključenim prekovremenim satima.

Radnici žive u selu De Yuan, 15 kilometara od Pi Countyja koje je puno spavaonica s 18 katova. "Plaćam 15 dolara mjesečno sobu koju dijelim s još 5 ljudi. To je ukupno 100 dolara za sobu od 10 kvadrata!", kaže Zhang, tridesetogodišnji radnik. Njegova supruga živi u obližnjoj ženskoj spavaonici. Njihovog trogodišnjeg sina čuvaju i odgajaju djedovi i bake u njihovom rodnom gradu.

Kako bi zadovoljila svjetsku pomamu za iPadima, Foxconnove tvornice će zaposliti 350 tisuća ljudi u sljedećih godinu dana, pa bučne dizalice danonoćno ubrzano podižu nove spavaonice.

Foxconn je u krugu tvornice instalirao stotine stolova za ping pong, otvorio dućane i udobne internet kafiće. Nakon smjene, većina zaposlenih muškaraca odmah juri na igranje World of Warcrafta, no Foxconn bi više volio da odu kući spavati.

Ispred tvornice, zaštitari tjeraju ilegalne prodavače jeftinih obroka jer, kako su nam rekli, "Foxconnovi radnici moraju jesti u Foxconnovoj kantini jer je tako jednostavnije".

U iPad Cityju, kako zovu tvornicu, svaka je minuta važna. "Šest dana tjedno dižem se u 6 ujutro, čekam bus do 6.40, radim od 7.30 do 20.30 s jednim satom pauze za ručak, od kojih pola sata čekam da dođem na red. Vraćam se kući u 21 sat, što znači da imam samo sat vremena prije nego što zaštitari u spavaonicama isključe svjetla", kaže Xiao, devetnaestogodišnji radnik.

Provjeravanje kvalitete na 1.100 iPada dnevno prilično ga iscrpljujue, no nije lako dati otkaz. "Kad je moj prijatelj želio otići, neki HR menadžer mu je rekao da treba pričekati mjesec dana na obradu svog zahtjeva, jer ima još 40 tisuća otkaza na stolu".

Živjela Partija!

Prošlog je svibnja slučajna eksplozija u radionicama za poliranje aluminijskih iPada ubila tri radnika i ozlijedila šesnaestoricu. Lokalni novinari nisu dobili dopuštenje da napišu bilo što o tragediji.

No, bez obzira na nesreće i iscrpljujuće radno vrijeme, Foxconn nema problema sa zapošljavanjem novih radnika, ponajviše zahvaljujući komunističkoj birokraciji. Mnogi radnici kažu da ih je zaposlio lokalni partijski moćnik. "Partijski službenici na svim razinama moraju dostići postavljene ciljeve zapošljavanja u Foxconnu kako bi dobili državna sredstva. Moja žena i ja smo dobili posao na taj način, a lokalni partijski moćnik nas je brzo oženio, iako je ona iz druge provincije." No, par neće dugo ostati u Pi Countyju. "I dalje sanjamo o pokretanju svog malog posla, kao što je prodaja telefona negdje na selu ... možda i lažnih iPhonea".

Kad iPhone znači korupciju

Za srednju i višu klasu Kineza, iPhone je postao vrijedan dar kojim se iskazuje poštovanje ili plaćaju usluge.

"Ponudit ću iPhone 4 profesoru iz engleskog koji predaje mom sinu, kako bi obratio više pažnje na njega", kaže jedna majka Metrou pred Apple Storeom u pekinškom elitnom kvartu Sanlitun.

U velikim kineskim gradovima postalo je uobičajeno da tvrtke dovode mizerno plaćene novinare u tvornice i serviraju im priče i intervjue za objavljivanje, a umjesto plavih koverti napunjenih s novčanicama od 100 juana (15 dolara) dijele tražene Appleove gadgete.

Galeriju fotografije iz Pi Countyja pogledajte ovdje.

Piše: Jordan Pouille / MWN
15.10.2011. 09:35:10
http://metro-portal.hr/dobrodosli-u-ipad-city/64357/