Metro-portal.hr

objavljeno 24.01.2010. 10:12:02
ZA I PROTIV

Dobro razmislite hoće li vam liposukcija zbilja pomoći

Iako odstranjivanje viška masti zvuči primamljivo, saznajte kome liposukcija zapravo pomaže i može li muškarcima odstraniti pivski trbuh

(Dreamstime)

Liposukcija može biti vrlo koristan zahvat za ljude mlađe ili srednje dobi koji imaju stabilnu tjelesnu težinu. Odstranjivanje masnih naslaga i jastučića najidealnije je za one kojima je tijelo neusklađeno - kod žena su osjetljiva područja najčešće trbuh i bokovi.

Često se liposukcijom odstranjuje i višak masti iz podbratka, bedara, iznad struka i oko koljena.

Ipak, ako razmišljate o liposukciji, dobro razmislite treba li vam ona zbilja i hoće li vam pomoći. Naime, nije dovoljno sam odstraniti višak masti - pitanje je hoćete li povratiti izgubljenu masnoću, ili možda zamijeniti višak hrane nekim drugim porokom.

Svako povećanje tjelesne težine nakon liposukcije je riskantno. Možda zvuči paradoksalno, ali odstranjivanje viška masnoće može i pogoršati vašu figuru, ako nakon zahvata dobijete dosta kilograma.

Na mjestu gdje se mast odstranila, bit će manje masnih stanica, ali kad dobijete na težini one se ne obnavljaju, već se povećavaju one postojeće, dakle, mast se skuplja negdje drugdje. Pet kilograma više neće pogoršati situaciju, ali deset bi već moglo biti problem.

Primarijus Vlastimil Víšek radi u Klinici plastične i estetske kirurgije Medicom VIP u Pragu i kaže da ''pretili ljudi često prije trebaju operaciju smanjivanja želuca, te im nakon toga treba liposukcija jer im koža naprosto visi s tijela''.

Ako se odlučite na liposukciju, budite spremni na to da ćete se morati oporaviti, barem nekoliko dana na kućnoj njezi. No, ako vam ostanu modrice, rana će vas boljeti i nećete moći bez posebnih remena koji se nose cijeli dan i noć otprilike šest tjedana.

Loše vijesti idu muškarcima - liposukcija neće riješiti njihov pivski trbuh. Muškarci imaju drukčiji tip pretilosti od žena. Mast im se ne slaže pod kožom, već u trbuhu među organima, ponajviše crijevima. S tih mjesta se mast ne može izvaditi jer bi pacijent umro. Dakle, protiv pivskog trbuha djeluje samo dijeta. 

24.01.2010. 10:12:02
http://metro-portal.hr/dobro-razmislite-hoce-li-vam-liposukcija-zbilja-pomoci/31323/