Metro-portal.hr

objavljeno 03.07.2010. 17:40:00
DRUŠTVENOST JE OK

Dobro je ako imate prijatelje - možda ćete živjeti dulje

Istraživanje američkih stručnjaka pokazalo je da bliske i čvrste društvene mreže, bilo kod ljudi ili kod životinja, imaju izimno pozitivne učinke

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Shutterstock)

Ženke pavijana koje održavaju bliže odnose s ostalim članovima skupine žive znatno dulje od onih čija je društvenost najnižoj razini, pokazalo je istraživanje objavljeno u časopisu Current Biology kojeg su proveli stručnjaci s nekoliko američkih sveučilišta. Rezultati samo potvrđuju ono što su brojna prijašnja istraživanja već dokazala, a to je da veze s ostalim članovima skupine, odnosno društva u slučaju ljudi, imaju veliku važnost i pozitivne učinke. „Naše istraživanje sugerira da bliske i stabilne društvene veze imaju značajne reproduktivne prednosti", rekla je Joan Silk sa Sveučilišta California dodavši kako je još jednom potvrđeno da su žene, ali i ženke životinjskih vrsta s čvrstom i susretljivom društvenom odnosno grupnom mrežom zdravije i u smislu razmnožavanja puno uspješnije od ostalih.

>> Osam super savjeta za dug život

Silk je, kako sama priznaje, ostala iznenađena činjenicom da su navedeni učinci barem djelomično neovisni o statusi žene ili ženke u skupini. U prijevodu, prednosti jakih društvenih mreža nisu rezervirane samo za one na visokim položajima. „Kako ženke u skupini koje su visoko pozicionirane imaju veći pristup izvorima hrane, netko bi pomislio da je upravo taj položaj glavni čimbenik za dug život. Ali naši rezultati ukazuju na to da je kvaliteta društvenih veza ženki s drugim ženkama važniji čimbenik što sugerira da ženke nižeg statusa mogu neutralizirati nedostatke svojeg položaja upravo kroz vlastite društvene mreže", objašnjava Dorothy Cheney sa Sveučilišta Pennsylvania.

>> Za dug život odselite u San Marino ili Japan

Istraživači napominju da pavijanu održavaju bliske veze s rođacima iako je održavanje tih veza uvelike stvar sreće jer su pavijani česte žrtve lavova i leoparda. Ali to nije sve. Oko 80 posto ženki koje svake godine promijene partnera u međusobnom čišćenju ostaje u istoj skupini bez obzira na sve bivše partnere. Silk I Cheney nisu sasvim sigurne na koji način veze produljuju život, ali vjeruju da je tajna u smanjenoj razini stresa, točnije hormona stresa kod ženki koje imaju bliskog partnera, odnosno partnericu u čišćenju. S druge strane. Lako je moguće da takve ženke više odmaraju i skupljaju hranu dalje od predatora pa su izložene i manjoj opasnosti. Istraživači pak tvrde da rezultati iz istraživanja nad pavijanima može ukazati i na neke specifičnosti u ljudskom društvu. „Imati prijatelje važno je i za nas i za ženke pavijana - možda i zbog nekih drugih razloga", kazala je Silk napomenuvši da su ljudske društvene mreže važne jer imaju značajne učinke na naše mentalno i tjelesno stanje, zdravlje i općenito dugovječnost. „Smatramo da je ljudka motiviranost za stvaranje bliskih i trajnih prijateljstava ima dugu evolucijsku povijest", rekla je Silk.

03.07.2010. 17:40:00
http://metro-portal.hr/dobro-je-ako-imate-prijatelje-mozda-cete-zivjeti-dulje/43899/