Metro-portal.hr

objavljeno 06.11.2019. 18:01:00
ZANIMLJIVO

Dobri međuljudski odnosi su nam najvažniji

Dvije trećine naših sugrađana kao najvažniji faktor prilikom odabira radnog mjesta ističe dobre međuljudske odnose

Je li vam zabavno?
Je li vam zabavno? (Arhiva)

Portal MojPosao je za vrijeme trajanja 10. regionalnih Virtualnih dana karijera i znanja proveo istraživanje čiji je cilj bio utvrditi stanje na tržištu rada u Hrvatskoj i regiji. Istraživanju su se priključili partnerski portali iz regije Posao.ba, Infostud.rs te Vrabotuvanje.com.mk.

Sudjelovalo je gotovo 4000 ispitanika, od čega preko 1.000 sudionika iz Hrvatske. Od ispitanika iz Hrvatske, istraživanju je pristupilo 51% zaposlenih i 43% nezaposlenih osoba, dok se 6% ispitanika još uvijek školuje.

Dobri međuljudski odnosi najvažniji su faktor prilikom odabira radnog mjesta

Dvije trećine naših sugrađana (69%) kao najvažniji faktor prilikom odabira radnog mjesta ističe dobre međuljudske odnose. Na drugom mjestu je visina plaće (62%), a na trećem radno vrijeme što ukazuje na činjenicu da građani ravnoteži poslovnog i privatnog života pridaju sve veći značaj.

Promatrajući regiju, dobri međuljudski odnosi važniji su stanovnicima Hrvatske nego ljudima iz ostalih zemalja (65% ispitanika iz Srbije, 64% iz Bosne i Hercegovine te 57% iz Makedonije).

Što je potrebno kako bismo dobili posao?

Na pitanje što misle da najviše utječe na naše šanse za dobivanje posla, većina hrvatskih ispitanika (54%) odgovara kako su to naša znanja i vještine, dok svaka peta osoba (20%) vjeruje kako je riječ o radnom iskustvu. Otprilike 8% ispitanika smatra kako je za pronalazak posla važna sreća, a 6% građana misli da su ključni dobri kontakti i poznanstva.

Stupanj obrazovanja presudnim faktorom smatra svega 3% ispitanika, dok 2% osoba dijeli stav kako ključnu ulogu u pronalasku posla igra stranačka pripadnost.

Ispitanici iz Hrvatske u većoj mjeri od ispitanika iz drugih zemalja regije smatraju da su za dobivanje posla najvažniji znanje i vještine (44% iz Srbije i BiH te 42% iz Makedonije).

Većina hrvatskih ispitanika (70%) u idućih godinu dana planira promijeniti posao, što bi u prijevodu značilo da su Hrvati otvoreniji za promjenu posla u odnosu na ispitanike iz drugih zemalja regije (67% iz Srbije, te po 62% iz BiH i Makedonije). Ako današnju situaciju usporedimo sa stanjem iz 2012. kada je o promjeni posla razmišljala svaka druga osoba (52%) dolazimo do zaključka kako ljudi danas češće razmišljaju o promjeni radne okoline.

Također, dok je prije sedam godina od gubitka posla strahovala polovica građana (52%), koncem 2019. godine za svoje radno mjesto strahuje svaka peta osoba u Hrvatskoj (18%).

U odnosu na zemlje iz regije, uz Hrvate, gubitka posla najmanje se plaše Makedonci (16%), dok je strah nešto izraženiji kod ispitanika BiH (26%) i Srbije (24%).

Većina nezaposlenih traži bilo kakav posao

Dvije trećine nezaposlenih ispitanika (64%) bez posla je posljednja tri mjeseca, svaka deseta osoba (12%) ne radi zadnjih 3 do 6 mjeseci, dok 7% osoba na posao čeka duže od 5 godina.

Većina nezaposlenih u Hrvatskoj (62%) traži bilo kakav posao, bez obzira je li u struci ili izvan nje, dok 28% ispitanika traži posao isključivo u struci. Poslu u struci za koju su se školovali u većoj mjeri se nadaju ispitanici iz BIH (38%), Makedonije (32%) i Srbije (31%).

Ispitanici su sve optimističniji oko perioda pronalaska posla

Najviše ispitanika koji se još školuje očekuje da će posao tražiti manje od tri mjeseca nakon što završe školovanje (41%), petina (19%) očekuje da će posao naći za manje od mjesec dana, a 18% ispitanika se nada da će se zaposliti unutar šest mjeseci od završetka školovanja.

Većina ispitanika koji se još uvijek školuju (60%) ima neke ideje o tome čime se žele baviti u budućnosti, ali nisu još 100% sigurni, dok trećina (32%) točno zna što želi raditi. Hrvati (60%) i Srbi (65%) većinom imaju neke ideje što žele raditi, mada nisu 100% sigurni, dok Bosanci i Makedonci u većini slučajeva točno znaju koji će biti njihov poslovni izbor (57% ispitanika iz BiH te 56% iz Makedonije).

06.11.2019. 18:01:00
http://metro-portal.hr/dobri-medjuljudski-odnosi-su-nam-najvazniji/121767/