Metro-portal.hr

objavljeno 18.03.2017. 19:10:00
PORIN 2017

Dobitnici Porina su...

Osim što su ga dobili u jednoj od najatraktivnijih kategorija, onoj za Album godine, Oliver i Gibonni prema glasovima struke imali su najbolju vokalnu suradnju za skladbu

Tko je pospremio kipiće u vitrinu?
Tko je pospremio kipiće u vitrinu? (Arhiva)

Na završnoj svečanosti Glazbene nagrade Porin koja se održala sinoć u splitskoj Spaladium Areni, a koju su u izravnom televizijskom prijenosu vodili Iva Šulentić i Ivan Vukušić, podijeljene su statue u 12 kategorija, dok su u predprijenosu dodijeljene statue u 21 kategoriji.

Oliverov i Gibonnijev album "Familija" i u velikom finalu dobitnik je tri Porina. Osim što su ga dobili u jednoj od najatraktivnijih kategorija, onoj za Album godine, Oliver i Gibonni prema glasovima struke imali su najbolju vokalnu suradnju za skladbu Sreća dok je Oliver Dragojević kipić dobio za najbolju mušku vokalnu izvedbu i interpretaciju skladbe Gdje to piše?. Također u predprijenosu je za skladbu Gdje to piše? Elvis Stanić dobio i nagradu za najbolju produkciju i aranžman, a Oliver i Gibonni ujedno imaju i najbolji album pop glazbe. Tako je album "Familija" s tri osvojene statue iz predprijenosa i tri u velikom finalu ukupno dobio šest Porina. 

Iza splitskih glazbenika, prema broju dobivenih nagrada, slijedi Matija Dedić s tri Porina, koji su mu dodijeljena u predprijenosu, uoči završne dodjele. Porin je dobio za Najbolji koncertni album "Matija svira Arsena - Live in ZKM", skladba s tog albuma Ni ti ni ja dobila je za najbolju instrumentalnu izvedbu, a Dedić i Šimun Matišić statuu su dobili u kategoriji Najbolja izvedba jazz glazbe za skladbu Fortune smiles.

Autor Nenad Borgudan i grupa Detour u velikom finalu dobitnici su Porina u kategoriji Pjesma godine, za skladbu Zaljubila sam se. U konačnici imaju dvije statue jer su nagradu dobili i za Najbolju izvedbu grupe s vokalom. Isto toliko imaju Zagrebačka filharmonija i dirigent Pavle Dešpalj koji su na završnoj svečanosti dobili Porina za Najbolju izvedbu klasične glazbe za skladbu Sunčana polja, a dobitnici su i u kategoriji Najboljeg albuma klasične glazbe. Što se tiče ženske vokalne izvedbe, nagradu je dobila Josipa Lisac, novi izvođač godine je Antonela DokoTereza Kesovija ima Najbolji album zabavne glazbe "Oči duše", a Let 3 dobio je Porin za Najbolji album rock glazbe "Angela Merkel ....". 

Što se tiče jazza, u kategoriji Najbolji album jazz glazbe dobitnik je Vedran Ružić za album "Spiritual Market", Singrlice i njihov album "Ajde cure u..." dobitnici su Porina za Najbolji album etno glazbe, dok je najbolji album tamburaške glazbe "Siniša Leopold - Gold collection" u izvedbi Siniše Leopolda i Tamburaškog orkestra HRT-a. 

Elementalov album "Tijelo" dobio je nagradu u kategoriji Najbolji album alternativne i klupske glazbe te za likovno oblikovanje, koje su napravili Miron Milić i Dušan Jungić. Isto toliko statua dobio je album "Vatroslav Lisinski: Ljubav i zloba, izvorna opera u dva čina" u izvedbi Zbora i Simfonijskog orkestra HRT-a i to u kategorijama Najbolja snimka klasične glazbe te Najbolja produkcija albuma klasične glazbe, a nagrade su za to dobili Božidar Pandurić i Vjekoslav Nježić. Za najbolju skladbu u klasičnoj glazbi proglašena je skladba Glas iz Dubrovnika, stavak za klarinet i gudače, autora Miroslava Miletićau izvedbi Brune Philippa i Zagrebačkih solista.

Saksofonist Igor Geržina nagradu je dobio za najbolji instrumentalni album "Bucket list", za najbolji video broj Život nije siv u izvedbi Mie Dimišić nagrađen je režiser Boris Sekulić, a najbolju snimku ima Filip Vidović za The show must go on u izvedbi 2Cellosa

Najbolja skladba jazz glazbe je Donna Lee is pissed off, autora Joea Kaplowitza, u izvedbi 4IN3+1, za najbolji album folklorne i klapske glazbe "50. festival dalmatinskih klapa Omiš - večer novih skladbi" nagrađen je Dušan Šarac, a za najbolji tematsko-povijesni album "Boško Petrović - Original album collection vol 1&2" nagrađen je autor izdanja Davor Drezga. Album "Božićne pjesme" u izvedbi Čede Antolića i zbora Hrid najbolji je album popularne duhovne glazbe, a Hrvoje Horvat nagrađen je za "Karlovačko RockOff 2016.", najbolji album s raznim izvođačima.

Na finalnoj svečanosti Porina dodijeljene su i nagrade za životna djela. Porin za životno djelo daje se onim umjetnicima koji su svojim znanjem i radom zadužili hrvatsku glazbu. Ovogodišnji dobitnici su skladatelj, producent i kantautor Zrinko Tutić, dirigent, kompozitor i akademik Zoran Juranić te jedna od naših najstarijih klapa, klapa Lučica.

18.03.2017. 19:10:00
http://metro-portal.hr/dobitnici-porina-su/103766/